Marta Jonville – Zostaviť komentár…upraviť

Štandardný

M_JonvillemZostaviť komentár…upraviť je názov výstavy veľkoformátových fotografií, s ktorou sa v košickej FotoGalérii NOVA predstaví francúzska umelkyňa Marta Jonville. Jej slávnostná vernisáž sa uskutoční za osobnej účasti autorky v utorok 7.apríla o 17,00 hod. Expozícia je súčasťou 10.ročníka Dní francúzskej kultúry v Košiciach (23.3.-17.4.2009).Niečo o autorke

Marta Jonville ukončila Vysokú školu dekoratívneho umenia v Limoges. Veľmi rýchlo sa jej pozornosť upriamila na performance, používa však aj iné výrazové prostriedky, ako  video, fotografiu a maľbu.
Už pätnásť rokov spolupracuje s mnohými umelcami a umeleckými skupinami. Obkolesuje sa fotografmi, filmármi, ktorí svojou obrazovou tvorbou zachytávajú svedectvo doby.
Svojimi peformanciami pretvára už existujúce fotografie, podľa nich znovu zrežíruje, zahrá akcie a momenty a opäť ich zachytí na fotografii. Každá fotografia je výsledkom dlhého procesu: necháva ich dozrieť. Medzi myšlienkou, performanciou a fotografiou môže ubehnúť aj niekoľko rokov.

Marta má rada pomalosť. Je to spôsob ako odolávať prehnanej aktivite a prílišnej produktivite našej doby. Rada sleduje, ako čas plynie a veci sa tvoria svojim rytmom.

Na svojej prvej košickej výstave predkladá verejnosti výber zo svojej najnovšej tvorby – fotografie z performacií, realizovaných za posledné tri roky.

Marta Jonville pôsobí v Košiciach od októbra 2008. Jej tvorivý pobyt podporili: Mesto Bordeaux, Culture France, Región Akvitánsko, Generálna rada Departmentu Gironde.

Viac  na www.myspace.com/martalala