Klubový fotopléner – Sárospatak – 2012

Štandardný

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAj tento rok organizoval náš Fotoklub NOVA klubový pléner. Tento rok sa skupinka našich členov vybrala objavovať krásy krajiny našich južných susedov. Prinášame Vám krátku správu z tohto plénera spolu s bohatou fotodokumentáciou.

Správa z  fotoplenéra 2012 v Sárospataku v dňoch 11.-13. mája.
Piatok: Odchádzame z Košíc o 9.10 h.
Cestou do Sárospataku cez Skároš na hranici odbočujeme na Csatarét, odkiaľ máme pekný výhľad na celú košickú kotlinu. Odtiaľ sa vraciame späť so zastavením na lúke, kde našu pozornosť upútajú samostatne stojace duby na chránenom území.  Pri fotení už nám pózuje aj naša modelka Monika. Cez Hollóházu len prechádzame, zastavíme sa cestou späť.
Za Holóházou odbočujeme na lúku, odkiaľ máme panoramatický výhľad na hrad Fuzér a hraničný hrebeň Slanských vrchov s rezerváciou Veľký Milič. Zase cvakajú foťáky.
Keď toto miesto opúšťame, pokračujeme cez Pálháza do Kókapu s pekným areálom s jazierkom. Nasleduje fotenie. Potom si doprajeme obed v štýlovej poľovníckej reštaurácii. Po  naobedovaní  vraciame sa smerom  na Pálháza, avšak za Nagy Huta ešte meníme smer do Bózsvi na návrh Paľa Kočiša. Tu tiež objavujeme pekné scenérie a fotíme.
Po tejto neplánovanej zachádzke už pokračujeme cez Pálháza ku László tanya, kde hlavným objektom fotenia sa stáva obrovitý platan v kaštieľnom parku. Toto miesto opúšťame okolo 18.-tej hodine s pokračovaním späť na Slovensko do Slovenského N. Mesta. Tu sa lúčime s Monikou, ktorá sa vracia do Košíc  vlakom.
My prechádzame späť do Maďarska s príchodom do Sárospataku okolo 19.30 hodine. Na fare, kde sme mali ubytovanie,  nás privítal miestny farár.
Sobota:
Po raňajkách z vlastných zásob odchádzame autami cez vinice na pešiu fototúru na Tengerszem – ( Morské oko),  bývalý kameňolom, fotenie. Občerstvenie a pitie z vlastných zásob.
Po návrate do Sárospataku si doprajeme obed. Po obede so sprievodcom absolvujeme prehliadku Domu sv. Alžbety a baziliky. Potom  sa delíme na 2 skupinky. Jedna pokračovala  prehliadkou mesta a druhá skupinka išla na termálne kúpalisko. Večer na ubytovni besedujeme pri fotografiách.

Nedeľa:
Po raňajkách z vlastných zásob opúšťame ubytovňu a presúvame sa do centra. Absolvujeme prehliadku  Rákócziho hradu a v poludňajších hodinách odchádzame do Košíc. Po ceste sa zastavujeme v Sátorújhely na nákupy v Tescu, potom už pokračujeme do Fuzér-u na prehliadku hradu a obce. V popoludňajších hodinách opúšťame toto miesto. Cez Hollóházu ideme na Slovensko. Do Košíc prichádzame o 18.10 hodine.

Hodnotenie: Podľa vyjadrenia účastníkov bol to vydarený plenér v zaujímavých lokalitách, ktorému prialo aj dobré počasie.
Účastníci: J.Kalapoš- vedúci, Ľ. Kremeňová, M. Verbová, P. Kočiš, J. Knapík, M. Silváši, M. Cibula, v piatok sa  Monika vrátila do Košíc.