Ľubica Kremeňová a Jozef Feigl – Severnejšie ako na severe – Nórsko

Štandardný

NORSKOplagatVýstavné plochy FotoGalérie NOVA zaplnili pozouhodné snímky našej Ľubky Kremeňovej a Jozefa Feigla z Humenného, ktoré vznikli na ich potulkách Nórskom. Po úspešnej bratislavskej premiére a reprízach v poľskom Krosne a  Žiari nad Hronom si tak aj obyvatelia a návštevníci Košíc môžu do  20.augusta  prezrieť ich spoločnú výstavu Severnejšie ako na severe-Nórsko. Vyše dve desiatky veľkoformátových fotografií zobrazujú krajinu Nórska, či už v plnosti celkov, alebo v detailoch, častokrát pôsobiacich grafickým dojmom s čistou kompozíciou, ale tiež zátišia rázovitých domcov (rorbu), rybárskych člnov, či húfov čajok, ktoré sú také typické pre túto krajinu.

Prečo Nórsko ?

Nórsko je krajina množstva zaujímavostí a jedinečných prírodných scenérií a úkazov. Láka hlavne svojou nádhernou, na mnohých miestach ľuďmi nedotknutou prírodou. Nezabudnuteľné sú Biele noci, keď večerný súmrak splynie s ranným svitaním, pričom sa celkom nezotmie a nenastane skutočná astronomická noc.
Alebo Nordkapp, odkiaľ je možné pozorovať polnočné slnko za bielych nocí, kedy slnko nezapadá za obzor. Nordkapp je považovaný za najsevernejší bod kontinentálnej Európy a predstavuje zaujímavú a drsnú prírodu severu Európy. Naopak v zime je vhodným miestom pozorovania polárnej žiary v noci.
Nórske súostrovie Lofoty patria medzi 10 najkrajších ostrovov sveta. Príroda je tam taká neskonale  a koncentrovane krásna, že sa až tají dych. Lofoty patria medzi poslednú autentickú divočinu Európy a aj napriek tomu, že ju tvorí monotónna tundra, je mimoriadne krásna. Tundra v spojení s horami a morským pobrežím vytvára v tejto krajine za severným polárnym kruhom čarovné  panorámy a zátišia. A v údoliach týchto hôr môžeme objaviť arktické pláže s nádherným bielym pieskom, pobyt na ktorých je unikátnym zážitkom.
A čo svetoznáme Nórske fjordy či ľadovce?  Fjordy, dlhé a úzke ľadovcové morské zálivy so strmými skalnatými svahmi, vďaka teplému Golfskému prúdu nikdy nezamŕzajú. V ich okolí sú nádherné vodopády, horské jazerá a divoké bystriny. Tieto skvostné výtvory prírody sa tiahnu v dĺžke 500 km a sú na zozname pamiatok UNESCO. Ľadovce, impozantné a majestátne, z ktorých Jostedalsbreen je najväčším európskym ľadovcom, pôsobia na človeka magickým dojmom. Prechádzka tichým horským údolím k ich splazom patrí k neopakovateľným zážitkom.
Preto a pre ešte omnoho omnoho viac …..

-lk-

Ľubica Kremeňová, AFIAPLubica Kremenova

Narodila sa 12.12.1961. Žije v Košiciach. Je členkou Fotoklubu NOVA od roku 2000 a od roku 2007 aj členkou Slovenského centra fotografického umenia. V roku 2009 získala fotografický titul AFIAP (Artiste FIAP). Od roku 2013 je predsedníčkou Fotoklubu NOVA v Košiciach.
Fotografuje krajinu, prírodu, stromy, ale tiež architektúru a detaily. Zaujíma ju hra svetla a tieňa, paradoxy, konfrontácie, súvislosti, tušenie prítomnosti človeka s jeho neúplným zobrazením. Rada cestuje a ako najkrajší suvenír si zo svojich ciest prináša množstvo zaujímavých fotografií.
Jej fotografie vznikajú v Košiciach a v ich okolí, ale aj na cestách po celom Slovensku, v zahraničí, ako je Mongolsko, Alžírsko, Tunisko, Taliansko, Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Chorvátsko, Dánsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, USA, Island.
Aktívne sa zúčastňuje tuzemských aj medzinárodných fotografických súťaží. Počas svojej tvorivej činnosti získala nemálo ocenení. Okrem iného aj Bronzovú medailu FIAP na medzinárodnom salóne Digital Photo Contest (Francúzsko) v roku 2008, Hlavnú cenu v krajskej súťaži AMFO 2008, 1. cenu v multimediálnej prezentácii v celoštátnom kole súťaže AMFO 2010 alebo 1. miesto v kategórii Príroda na cestovateľskom festivale BUBO bál 2014. Jej fotografie a tiež aj jej profil boli uverejnené v rôznych odborných časopisoch.
Usporiadala viacero autorských výstav doma aj v zahraničí (Košice, Stará Ľubovňa, Snina, Brekov, Bratislava, poľské Krosno), a svojimi fotografiami prispela na spoločných výstavách iných fotografov. V roku 2009 vydala spolu s poetkou Janou Kašparovou knižku Strom pre dušu, v ktorej sa skĺbujú jej fotografie s veršami spoluautorky.

Kontakt: lubica.kremenova@fotoklubnova.skwww.fotoklubnova.sk

Jozef FeiglJozef Feigl

Narodil sa 21.4.1960. Žije v Humenom. Pochádza z fotografickej rodiny. Jeho dedo bol profesionálnym fotografom, mal v Humennom prvý fotografický ateliér. Jozef Feigl začal fotografovať ako dvanásťročný stredoformátovým Flexaretom. Vážnejšie sa začal fotografii venovať vo svojich 29 rokoch, no kvôli športu, ktorému sa venoval súťažne, to boli stále nepravidelné pokusy. Systematicky pokračoval až od roku 2004. Absolvoval diaľkovú školu tvorivej fotografie v Snine, zúčastnil sa viacerých workshopov a tvorivých dielní na Slovensku  v Čechách a v Poľsku. Je členom fotografického klubu Karpatské obzory v Humennom a od roku 2007 je aj členom Zväzu slovenských fotografov. Fotografuje digitálnymi fotoaparátmi značky PENTAX.
Rád cestuje a fotí zaujímavé a malebné miesta. Zvlášť si obľúbil severské krajiny. Fotografuje prevažne krajinu, makro, architektúru a šport. Pravidelne a úspešne sa zúčastňuje fotografických súťaží: AMFO, Strom Ružomberok, Doprava, Fotoforum, Štíty Viléma Heckla, Digifoto Galanta, Českobudějovický mapový okruh a iné. Usporiadal niekoľko autorských výstav, a to v Humennom, Michalovciach, Snine, Bratislave, Žiari nad Hronom a v Brekove. V zahraničí vystavoval v Maďarsku a v Poľsku.

Kontakt: jozofeigl@gmail.com