MVDr. Ľubica Kremeňová, AFIAP

Štandardný

Fotografie

PortretLubicaKremenova

        Žije v Košiciach. Fotografovať začala v trinástich rokoch mechovým fotoaparátom svojho otca – Welta. Je členkou Fotoklubu NOVA od roku 2000 a členkou Slovenského centra fotografického umenia od roku 2007. V roku 2009 získala fotografický titul AFIAP (Artiste FIAP). V rokoch 2013-2017 bola predsedníčkou Fotoklubu NOVA v Košiciach.
        Fotografuje prírodu, krajinu, stromy, ale tiež architektúru, rôzne detaily, štruktúry a makro. Zaujíma sa o hru svetla a tieňa, paradoxy, konfrontácie, súvislosti, tušenie prítomnosti človeka.
        Rada cestuje a jej najvernejším spoločníkom na cestách je jej fotoaparát. Navštívila a nafotila množstvo Slovenských zákutí, ale aj zahraničie: Mongolsko, Alžírsko, Tunisko, Taliansko, Poľsko, Maďarsko, Bulharsko, Chorvátsko, Dánsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, USA, Island. Za dobrou fotografiou však nechodí vždy ďaleko, stačí sa rozhliadnuť okolo seba a motívy sa núkajú samé.
        Počas svojej tvorivej činnosti autorka získala množstvo ocenení. Okrem iného aj Bronzovú medailu FIAP na medzinárodnom salóne Digital Photo Contest (Francúzsko) v roku 2008, Hlavnú cenu v krajskej súťaži AMFO 2008, 1. cenu v multimediálnej prezentácii v celoštátnom kole súťaže AMFO 2010, 1. miesto v kategórii Príroda na cestovateľskom festivale BUBO bál v roku 2014, Čestné uznanie FIAP na medzinárodnom salóne STROM 2016, Striebornú medailu na súťaži Cassovia foto 2016, 3. cenu na celoslovenskej súťaži Ekofotografia 2017.
        V roku 2019 to boli: Zlatá medaila na Fotosalóne Bardaf, Bronzová medaila na fotografickom salóne Creative Digipix (India), Čestné uznanie na salóne Fotoforum Ružomberok a tiež v novinárskej súťaži LifePressPhoto (Ukrajina), Zlatá medaila FIAP v Paramount circuit (India), Bronzová medaila v medzinárodnom salóne Canytellis (Turecko), Zlatá medaila a 2 stužky (Ribbon) v medzinárodnom salóne Paramount Circuit (India), Bronzová medaila, Čestné uznanie a Cena poroty v medzinárodnom salóne Canvas (Čierna Hora), Bronzová medaila a 3 čestné uznania v medzinárodnom salóne International Circuit Camera Obscura (Srbsko a Poľsko), Bronzová medaila a Čestné uznanie v medzinárodnom salóne 1st International Photo Exhibition Narikala (Gruzínsko) a množstvo ďalších čestných uznaní a akceptácií v medzinárodných salónoch pod patronátom FIAP.

        Autorka usporiadala viacero autorských výstav. Jej prvou výstavou bola výstava Spomaľme čas v roku 2003 v Košiciach, a jej repríza v roku 2004 v Starej Ľubovni. V roku 2006 to bola výstava Viribus Unitis, kde sa predstavila spolu s ďalšími dvoma ženskými kolegyňami z fotoklubu NOVA a v roku 2007 výstava Bok po boku v Poľskom Krosne.
        V roku 2009 usporiadala 4 výstavy. Prvou bola Strom pre dušu, kde prezentovala svoje fotografie v spojení s básňami Jany Kašparovej. Z tejto spolupráce vznikla knižka Strom pre dušu, ktorá na spomenutej vernisáži bola aj pokrstená. Táto výstava mala reprízu v Snine a potom v roku 2015 aj v Košiciach. V roku 2009 sa autorka predstavila samostatnou výstavou Uličkami Bardejova v Brekove a tiež v poľskom Krosne pri jej repríze.
        V roku 2011 spolu s fotografom Jozefom Feiglom uskutočnila v Bratislave výstavu z cesty po Škandinávii Severnejšie ako na severe – NÓRSKO. Tu výstava pôsobila po dobu jedného roka. Jej repríza sa uskutočnila v roku 2013 v poľskom Krosne a v tom istom roku aj v Žiari nad Hronom pri príležitosti zahájenia prvého Nórskeho dňa na Slovensku. Ďalšia jej repríza sa konala v roku 2014 v Košiciach a v roku 2015 v Stropkove. Jej ďalšie reprízy sa uskutočnili už len v predstavení sa Ľubice v roku 2017 a 2018 v Košiciach.
        V roku 2011 vznikla výstava O-KA-MI-HY, uskutočnená pri príležitosti okrúhleho výročia autorky. Táto výstava bola v r. 2012 reprízovaná v maďarskom Miškolci. V roku 2013 uskutočnila zo svojej cesty po USA spolu so svojim klubovým kolegom Pavlom Kočišom výstavu Z metafyzickej krajiny, a z cesty do Krakova spolu s fotografmi Jánom Tkáčom a Igorom Šimkom výstavu Stretnutie s Krakovom.
        Výstavu Z metafyzickej krajiny reprízovala Ľubica samostatne v roku 2017 v Košiciach. V tom istom roku vystavovala ešte spolu s Jozefom Kalaposom, Josefom Svobodom, Štefanom Lipovským, Evou Martinskou a Františkom Pappom v Košiciach kolekciu s názvom Levanduľová.
        V roku 2018 autorka usporiadala v Maďarskom Salgótarjáne výstavu MOJE SVETY, kde predstavila svoje lásky a to fotografiu a cestovanie. Z toho je odvodený aj názov výstavy a kolekcia predstavovala dva okruhy – fotografie z doterajšej tvorby autorky a fotografie z Islandu, kde vycestovala už trikrát..
        V roku 2019 sa v Košiciach spolu s ďalšími autormi Jozefom Feketem, Josefom Svobodom a Dušanom Ignácom podieľala na výstave Moravské Toskánsko a okolie, ktorú v rovnakom roku reprízovali aj v Stropkove.
        V roku 2019 usporiadala Ľubica aj výstavu Severnejšie ako na severe – ISLAND, ktorú v Košiciach predstavila na dvoch miestach.
        Účasť na súťažiach: AMFO, Slovensko moje, Strom Ružomberok, Doprava, Fotofórum , ZSF, Košice moje mesto, Ekofotografia, Energia cez objektív, Horalfest, Štíty Viléma Heckla, Digitfoto Galanta, Al Thani Award Qatar, Trierenberg Super Circuit Rakúsko, Digital Photo Contest Francúzsko, Zväz Slovenských fotografov, Českobudějovický mapový okruh, Bubo bál, Bardaf, Cassovia foto a mnoho ďalších medzinárodných salónov pod patronátom FIAP a iných súťaží.
        Príspevky a účasť na fotosúťažiach v odborných časopisoch: Fototip (v r. 2005 bol v tomto časopise uverejnený aj jej profil), Watt Foto-Video, Fotografie magazín, Photo Life, uverejnenie fotografie v nástennom kalendári U.S.Steelu na r. 2002, fotografie v kalendári Kvety a kniha na rok 2017.
        Iné aktivity: Ľubica pôsobila ako členka poroty na medzinárodnom salóne 3. Bardaf International Exhibition, organizovanom pod patronátom FIAP v roku 2014, aj na fotografickej súťaži Ružomberčania fotografujú v roku 2019.
        Publikácie: 2009 – Strom pre dušu, knižka fotografií Ľubice Kremeňovej a básní Jany Kašparovej

Košice, 25.1.2020
Kontakt: lub.kremenova@gmail.com