Správa z fotoplenéra NOVA 2016 – Huty v dňoch 19.-22. mája 2016

Štandardný

DSC_5680Aj tento rok sa naši členovia zúčastnili nášho pravidelného klubového plenéra. V dňoch 19.-22.5.2016 navštívili malebné okolie Hút. K správe z tohto výletu pripájame aj fotografie.

 

Štvrtok:
Z Košíc odchádzame  o 8.30 h smerom cez Rožňavu, Dobšinú. Zachádzame k priehrade Dedinky na Stratenskú pílu. Po fotení pokračujeme cez Stratenú, Dobšinskú ľadovú jaskyňu k prameňu Hrona. Tu si tiež doprajeme malú prestávku na občerstvenie a fotenie. Cestou cez Telgárt spomalíme a za jazdy obdivujeme túto obec  Horehronia. Pokračujeme okolo meandrov Hrona, na lúke nás zaujme opustená drevenica, zastavujeme, fotením sa neplánovane zdržíme. Ďalej sa presúvame cez Heľpu do Bystrianskej jaskyne. Po prehliadke pokračujeme na Tále. V penzióne Kúria si doprajeme neskorý obed.  Potom sa už presúvame cez Čertovicu a Liptovský Mikuláš na Huty. Tu prichádzame tak o 18.40 h. Zoznamujeme sa s ubytovaním, ktoré zabezpečil Jožko Fekete.

Piatok:
Po raňajkách z vlastných zásob odchádzame na Oravský Podzámok na prehliadku Oravského hradu. Po príchode za 20 minút vstupujeme do hradu, je čo pozerať aj fotiť za poplatok, pribudli nové expozície. Po prehliadke ideme na obed do Koliby. Tu sa k nám pripája náš člen Marek Vološin, ktorý prišiel za nami vlakom. Potom už odchádzame na prehliadku skanzenu Oravskej dediny pri Zuberci. Prehliadka a fotenie trvá do záverečnej – 17.00 h. Potom sa premiestnime k zrúcanine Františkovej huty, bývalých železiarní v Podbieli. Za súmraku si pozrieme aj ľudovú architektúru v Podbieli.

Sobota:
Ráno si privstaneme, aby sme využili pekné počasie na fotenie krajiny za rosy. Jedným cieľom je aj stará borovica vo Veľkom Borovom, strom roka 2004. Ranný výlet končíme na rozhľadni na samote nad Veľkým Borovým. Po neskorých raňajkách z vlastných zásob meníme plán, pôvodne to malo byť  na Tiesňavy, do konca mája sú však neprístupné, takže odchádzame opäť cez Veľké Borové do mlyna na Oblazy. Malá turistika so zastavením pri Ráztockom vodopáde na prielome potoku Kvačianka. Náš Jožo Kalapos s odvahou vylezie na vodopád, čo mu aj závidíme. Za svoj hrdinský kúsok si vyslúži  od nás ostatných nespočet fotografií.  Potom sa už presunieme k mlynu v Oblazoch. Fotenie a prehliadka zaberie dosť času za krásneho počasia. Na neskorý obed sa zastavíme v Kolibe nad Hutami. Potom sa už stiahneme na ubytovňu a hodnotíme deň. Traja členovia sa ešte rozhodnú pre termálne kúpalisko v Oraviciach.

Nedeľa:
Ráno po raňajkách už balíme a o 9.45 opúšťame penzión. Náš cieľ: plavba po Oravskej priehrade. Cestou sa zastavíme aj na priehradnom múre. O 11.00 h Nastupujeme na loď Orava a plavíme sa okolo Vtáčieho ostrova, kde hniezdia početné druhy vodného vtáctva, na Slanický ostrov umenia. Po prehliadke s výkladom sa plavíme opäť na pevninu. Po vystúpení z lode sa rozlúčime s priateľmi fotoklubu K91, idú domov inou trasou. V Salaši pred cestou domov obedujeme. Vraciame sa cez Poľsko. V Chocholówe nás zaujme miestna architektúra s kostolom. Zastavíme a fotíme. Potom pokračujeme do ďalšieho cieľa: Zakopané. Zastavujeme pri chráme matky Božej Fatimskej. Prezrieme si areál aj chrám a odchádzame ďalej s výhľadmi na scenériu Tatier, do Košíc. Domov prichádzame o 20.45 h bez závad.

Hodnotenie: Podľa vyjadrenia účastníkov bol to vydarený plenér v zaujímavých lokalitách, ktorému prialo  pekné počasie.

Účastníci: Jožo Kalapos – vedúci,  Ľubka Kremeňová,  Evka Kecseyová, Jožo Fekete, Josó Svoboda, František Papp, Martin Petrulák, Michal Szenti, Marek Vološin. Za K-91 Milan Filičko, Vlado Latta, Igor Šimko, Ján Tkáč.