ZA KRÁSAMI HISTORICKEJ ŽELEZNEJ CESTY

Štandardný

KSKzeleznaCestaVýstava fotografií z Medzinárodného plenéra pre fotografov: Kultúrne centrum Košického samosprávneho kraja (KC KSK) pozýva záujemcov o fotografiu ale aj o kultúrno – historické pamätihodnosti a prírodné krásy nášho kraja na výstavu z Medzinárodného plenéra pre neprofesionálnych fotografov na historickej Železnej ceste, na ktorom sa zúčastnilo aj niekoľko našich členov. Vernisáž výstavy sa uskutočnila dňa19. januára 2011 o 16.30 v Galérii na Strojárenskej ulici 3 v Košiciach.      Podujatie organizovalo na jeseň minulého roku Krajské osvetové stredisko (súčasné KC KSK) s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Medzi navštívenými miestami historickej Železnej cesty boli obce Jasov, Vyšný a Nižný Medzev, kúpele Štós a Smolník.

Výstava ponúka viac ako  60 čiernobielych a farebných fotografií od 18 autorov z Košíc, Jasova, Krosna a  Užhorodu. Tematicky sa viažu na okolitú prírodu a pamiatky, ktoré účastníci plenéra navštívili v priebehu troch dní. Bola medzi nimi Národná kultúrna pamiatka Hámor v Medzeve, kde obdivovali majstrovskú prácu kováča, ktorý predviedol ukážku výroby záhradného náradia. Nechýbala ani prehliadka Jasovskej jaskyne a výstup na Jasovskú skalu, odkiaľ sa naskytal nádherný výhľad na široké okolie. Jasovský kláštor patriaci rádu premonštrátov zaujal fotografov nádhernou barokovou výzdobou kostola, francúzskou záhradou a bohatstvom knižničného fondu. Súčasťou programu bola aj návšteva Múzea kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve.

Pre záujemcov sa po slávnostnom otvorení výstavy  bude konať workshop, na ktorom budú premietnuté multimediálne prezentácie účastníkov plenéra. Tie poskytnú širší pohľad na historickú Železnú cestu.

Výstava fotografií je výstižným zachytením udalostí, okamihov a pamiatok navštívených miest na historickej Železnej ceste. Neskôr ju budú mať možnosť vidieť obyvatelia  Jasova a Medzeva, ale aj iných miest a obcí v rámci košického kraja.

Mgr. Helga Tomondyová,
Kultúrne centrum KSK,
Srojárenská 3, Košice
13. jan. 2011