Lenka Jakubčáková – V odlúčení, tentoraz v Hodoníne

Štandardný

LJakubcakovaVodluceniVýstavu Lenky Jakubčákovej – V odlúčení si mohli tentoraz pozrieť návštevníci Galérie Pohoda v Hodoníne. Fotografie boli vystavené od 5. novembra do 7. decembra 2009. Kurátorom výstavy bol Pavel Maria Smejkal. Na vernisáži recitoval zo svojich básní český básnik Zdeněk Volf. K fotografiám z vernisáže pripájame aj krátky foto-životopis autorky.

 

Lena Jakubčáková
Motto: „Světlo zaniká příchodem většího, ještě většího světla.”
Jakub Deml
Vzdelanie:
2006                   Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě
2004-2007     Doktorandské štúdium, odbor literárna veda, FF PU v Prešove
1999-2004     Magisterské štúdium, odbor francúzska filológia, FF PU v Prešove
1994-1999     Bilingválne gymnázium (francúzsko-slovenské), Košice

Odborné  skúsenostii
Od 2007   Odborná asistentka na  Inštitúte prekladateľstva a tlmočníctva, FF PU v Prešove
Od 2006   Vedúca fotografického krúžku, Centrum voľného času v  Košiciach
2002         Certifikát  Ateliéru umeleckého prekladu – poézia

Lena Jakubčáková sa narodila 17. februára 1980 v Košiciach. Študuje fotografiu na Inštitúte tvorivej fotografie Sliezskej univerzity v Opave pod vedením významného českého fotografa Jindřicha Štreita. V súčasnosti je v treťom ročníku. O fotografovanie sa začala zaujímať v 16-tich rokoch, keď po starom otcovi zdedila 30-ročnú Minoltu.
Z prvých fotografických úspechov je potrebné spomenúť ocenenia v súťaži AMFO : cena poroty v košickom krajskom kole (2004), 1. miesto v košickej krajskej  súťaži (2005), 1. miesto v kategórii čierno-biela fotografia na krajskom kole v Košiciach (2007); ďalej ocenenie  Zväzu slovenských fotografov na medzinárodnej súťaži Strom 2008 a iné. Lena Jakubčáková je mimoriadne činná fotografka, o čom svedčí publikovanie fotoilustrácií v knihe esejí o umeleckom preklade Jedna báseň, dva jazyky (2008, ed. Ján Gavura). Okrem toho sa aktívne zaujíma a podieľa na fotografických výstavách fotoklubu Nova v Košiciach, na fotosúťažiach: Fotoforum, ZSF (Zväz slovenských fotografov), Strom, Doprava …
Prvú autorskú výstavu mala Lena Jakubčáková v roku 2003 v už neexistujúcom košickom Artcafé, kde vystavovala sériu fotografií dokumentujúcich život rómskej rodiny (Cigáni z Dolinky). O dva roky vystavovala druhýkrát s Tomášom Jesenským v košickom Krajskom osvetovom stredisku. Tretiu výstavu organizovala s kolegyňami z fotoklubu Nova Ľ. Kremeňovou a M. Palkovou pod názvom Viribus Unitis. Jej posledné autorské výstavy (Rožňava, Sabinov, Košice, Hodonín) sa týkajú fotografického projektu V odlúčení, ktorý ukazuje život väzňov z prešovskej a sabinovskej väznice a ktorý ešte nie je uzavretý.

Kontakt: ruthlena1980@yahoo.fr