Pavol Kočiš – Apokalypsa / Košice/

Štandardný

pozvankaSrdečne vás pozývame na fotografickú výstavu konanej pri príležitosti Dňa Zeme pod názvom Apokalypsa, neznáma krajina očami Pavla Kočiša. Vernisáž sa uskutoční  21.4.2015 o 16:30 v salóniku ŠVK, na Hlavnej10 v Košiciach a výstava bude sprístupnená verejnosti od apríla do júna 2016.

 

Geamăna – dedinka vymazaná z mapy

    Niekedy to bola bohatá a prosperujúca dedinka v pohorí Apuseni. Teraz vôbec neexistuje na mape Rumunska. Celé údolie, v ktorom ležala, je naplnené kalom z medeného lomu v neďalekej Roşii Poieni. Premena krajiny sa začala v roku 1977, keď sa Nicolae Ceauşescu rozhodol využiť ložiská medi, v tej dobe najväčšie v Európe. V roku 1980 bolo vyvlastnených 400 domov a približne 1000 obyvateľov bolo presťahovaných do inej oblasti krajiny, vzdialenej 100km. Ostalo asi len 20 obyvateľov, ktorí odmietli odísť a ktorých domy stáli nad úrovňou plánovaného odkaliska. Títo obyvatelia sú nútení sa sťahovať z roka na rok stále vyššie, aby sa vyhli invázii kalu, ktorý stále stúpa, a ktorý už prehltol cintorín a čiastočne aj kostol. Žijú tu bez obchodu a školy.
Odkalisko má už rozlohu 160 hektárov a ťažba stále pokračuje. Preto hrádzu neustále zvyšujú, každé 2-3 roky o 6 metrov, aby chemická zmes bahna a kyselín cez ňu nepretiekla.
Takáto surrealistická krajina, vytvorená človekom, je časovanou bombou nakumulovaných toxických kalov za niekoľko desaťročí.