Ivonne Hop – LACANDONA… prchavé momenty prírody

Štandardný

pozvankaPozývame vás na vernisáž výstavy mexickej fotografky Ivonne Hop, ktorá sa uskutoční  vo štvrtok 14. júna o 16,30 hod. v našej  FotoGalérii NOVA  na Hlavnej 48 v Košiciach.  Expozícia pozostávajúca z vyše dvoch desiatok adjustovaných fotografií zachytáva prízračný a zázračný čiernobiely svet mexickej džungle, v ktorom skúsená autorka nadväzuje na bohatú tradíciu metaforického a antropomorfného pohľadu na krajinu
Výstavu  otvorí prof. Václav Macek, riaditeľ Stredoeurópskeho domu fotografie v Bratislave. Súčasťou podujatia bude prezentácia publikácie The History of European Photography 1900-1938 (Dejiny európskej fotografie 1900-1938), spojená s besedou.Na najvýchodnejšom okraji mexického štátu Chiapas, na samých hraniciach   s Guatemalou leží dažďový prales Lacandon. Meno dostal podľa spoločenstva Indiánov, potomkov Mayov, ktorá žila a uskutočňovala svoje náboženské obrady na ostrove Lacan-Tun (Veľká skala).
Bohatý na rastliny a zvieratá najrôznejšieho druhu, tento dažďový prales je krajinou, ktorá oslavuje život, a encyklopédiou, ktorá nám odhaľuje večne pretrvávajúce procesy a stavy.
V tomto prostredí, kde príroda rozprestrela svoju zelenú róbu, hľadal človek svoje miesto a našiel rôzne príležitosti pre život. A to je dôvod, prečo v dôsledku mnohých sociálnych problémov počas všetkých tých rokov výsledok nepriniesol prospech nikomu. Tak sa stalo, že za posledných 25 rokov prišiel dažďový prales Lacandon o dve tretiny svojho porastu kvôli nevyhnutným potrebám, plytvaniu a nezáujmu.

Ocitnúť sa v džungli je fascinujúce. Zanechalo vo mne hlboký dojem, ako som sa stala jej súčasťou.Vaše zmysly sa prebudia, takže sa stanete oveľa vnímavejší…. načúvate, pozorujete, vnímate pachy, intenzívne cítite, a tak sa stotožníte s tvormi, ktoré tu žijú .
Keď som tam bola, pociťovala som mysticitu prírody. Moje srdce bilo rovnakým rytmom ako džungľa a to napĺňalo moju dušu energiou, radosťou a hlbokým pokojom.
Prenikavé zvuky, mnohoraké tvary a farby toho miesta vyvolali vo mne blízky a intímny vzťah k prostrediu. Nepokoj, ktorý ma sprevádza celý môj život, náruživé pátranie po úžase a kráse v krehkých elementoch poznačených plynutím času, to všetko ešte zosilnelo.
Vďaka fotografii a jej schopnosti reprezentácie som dokázala zachytiť v obrazoch formy a elementy, ktoré sa menia každým dňom. Podarilo sa mi zobraziť fragmenty džungle, ktoré sa rokmi strácajú. Tak ako aj naše telá postupne starnú a slabnú. Cítila som sa súčasťou tohto zápasu.

Ivonne Hop

Ivonne Hop Kalach sa narodila 14. júla 1958 v Mexiku, hlavnom meste štátu Mexiko. Študovala maľbu u Eduarda Cohena a fotografiu v Centro Cultural Arte Contemporáneo, Mexico, Centro de la Imágen, Mexico, Centro de Experimentación Visual, Mexico a tiež v Prahe. Zaujíma sa predovšetkým o čiernobielu fotografiu. Svojimi prácami sa zúčastnila na viacerých kolektívnych výstavách. Samostatne sa prezentovala okrem Mexika aj v Miami na Floride (2005), Bratislave (2008), Viedni (2008), Českých Budějoviciach (2010) a v polských Katoviciach (2011). Jej práce uverejnili v časopise Camera Austria.
_____________________________________________________________________

Spoluorganizátor výstavy :  Stredoeurópsky dom fotografie v Bratislave
Kurátor:  Václav Macek, riaditeľ SEDF v Bratislave