Putovná 35.výstava umeleckej fotografie ZSF

Štandardný

plagatzsfTohtoročný výstavný program našej jubilujúcej 30.ročnej FotoGalérie NOVA otvorila putovná 35.výstava umeleckej fotografie ZSF. Po Ružomberku, Nitre a Sliači si tak aj obyvatelia a návštevníci Košíc môžu do 8.februára prezrieť výber najlepších výsledkov tvorivej činnosti členov Zväzu slovenských fotografov. Odborná porota z dodaných prác odporučila vystaviť 245 fotografií od 101 autorov z 37 miest a obcí Slovenska, vrátane našich klubových kolegov Jána Knapíka, Jolany Lackovej, Ladislava Lukáča, Milana Malasta a Petra Purtza, HonZSF, MZSF. Je potešiteľné, že jedným z ocenených je aj Ján Knapík, ktorý za fotografiu „ Línie „ získal 2.cenu.  Gratulujeme. Po košickej repríze bude výstave reinštalovaná v Žiline, Považskej Bystrici a Senici.

Milí priatelia fotografie

Aj v tomto roku sa nám podarilo úspešne zrealizovať naplánované podujatia: aprílový Liptov, V. Detský fotocamp, založiť fotoklub pri ZSF a uskutočniť 35.ročník celoslovenskej súťaže umeleckej fotografie našich členov. Fotografi sa zapojili nielen do čiernobielej, farebnej a voľnej tvorby, ale aj do náročnej tvorby sociálnej fotografie, ktorá absentovala niekoľko rokov na našej fotografickej scéne. Táto téma je v súčasných podmienkach veľmi náročná, nakoľko vyhľadávať prostredie a ľudí, ktorí sa zaradili do sociálneho prostredia vyžaduje želej fotografickú zručnosť, ale aj osobný prístup v danej situácií, lebo ide v prvom rade o komunikáciu s ľuďmi, s ktorými treba nadviazať osobný kontakt, aby tak uvoľnili svoje pocity. Je vidieť, že niektorí naši autori pristupovali k zvolenej téme veľmi kreatívne a posunuli tak kvalitu sociálnej fotografie dopredu. U niektorých autorov je potrebné hlbšie precítiť podstatu sociálnej fotografie a popracovať na danej téme. Voľná tvorba sa klasicky zviditeľnila krajinárskou fotografiou, makro snímkami, architektúrou. Fotografia bola spracovaná nielen farebným, ale aj klasickým čiernobielym procesom Naši členovia sa aj v tomto roku zúčastnili domácich i medzinárodných výstav, z ktorých môžem opätovne vyzdvihnúť a zároveň pogratulovať k 5x získanej zlatej medaile za slovenskú kolekciu na najprestížnejšej svetovej súťaži TRIERENBERG SUPER CIRCUIT. To je potvrdením , že naša dlhodobá  a systematická práca padá na úrodnú pôdu. Taktiež kvalita tvorby našich fotografov neklesá a jej kreatívne stvárnenie je rovnocenné so svetovou fotografiou načo môžeme byť a sme právom hrdí.

35 rokov výstavnej činnosti a vyše jej 200 repríz v našich mestách a v zahraničí – za tým stojí obrovské úsilie ľudí, ktorí realizujú tieto podujatia a výstavy. Touto cestou sa im chcem poďakovať za ich ochotu a nezištnosť, ktorú robia pre našu organizáciu. Je smutné, že nenájdeme finančnú materiálnu podporu adekvátnu našej činnosti zo strany kompetentných orgánov, ktorým by malo záležať na podpore amatérskej tvorivej skupiny ľudí, ktorí vytvárajú spoločenské hodnoty a prezentujú naše Slovensko, náš národ po celom svete.

Ľubomír Schmida, MZSF, AFIAP, ESFIAP / predseda ZSF

www.zsf.sk


P O R O T A 

Predseda poroty 
PhDr. Věra MATEJŮ
Členovia
RNDr. Zdeno KOSTKA, MZSF, EFIAP   a   Ľubomír SCHMIDA, MZSF, EFIAP, ESFIAP


O C E N E N I A

1.cena ZSF
Ing. Jozef  FAŠANGA, MZSF  / Martin

2.cena ZSF
Ján  KNAPÍK  / Košice

3.cena ZSF
Márius SORDEL  / Nové Zámky

Čestné uznanie    
Ing. Vladimír MURÍŇ   / Ružomberok
Jaroslav GUTEK  / Bardejov


Cena za kategóriu Sociálna fotografia
Ing. Zuzana HORVÁTHOVÁ  / Hlohovec

Cena Zväzu českých fotografov
Štefan LIPTÁK  / Košice

Cena porotcu Z.Kostku
Ján MACÁK  / Nitra

Cena porotcu Ľ.Schmidu
Ing. Stano KLAJBAN, AZSF  / Banská Bystrica

Cena primátora mesta Ružomberok
Ing. Jozef DRUGA, MZSF  / Nové Zámky