Výstava Milana Velikého – Imaginácie

Štandardný

plagatA5-2,Pozývame vás na vernisáž výstavy Milana Velikého zo Žiliny, ktorá sa uskutoční za osobnej účasti autora v pondelok 14.februára 2011 o 16,30 hod. v košickej FotoGalérii NOVA na Hlavnej 48. Expozícia nazvaná Imaginácie pozostáva z troch desiatok adjustovaných fotografií, ktoré budú verejnosti prístupné do 11.marca. Viac o autorovi: ….

Metafóry, symboly a znaky Milana Velikého

Fotografická tvorba autora je  dlhoročná a tematicky široko spektrálna. Mnohé ocenenia jeho fotografií na výstavách a súťažiach u nás doma, ale i v zahraničí to potvrdzujú.
Prítomná výstava je tematicky zameraná na výtvarnú fotografiu. Autor pri nej využíva výrazové  prostriedky akými sú farba, svetlo, neostrosť, detail, makro, ktorými  dosahuje vynikajúce výsledky. Precíznosť kompozície, dokonalé technické spracovanie zväčšenín. Premyslené zostavenie  jednotlivých súborov  s uplatnením  pri ich inštalácii. Hľadanie krásy detailu, metafory myšlienky, asociácie  vzťahov , ktoré vytvárajú uzatvorené, kompaktné celky. Pôsobenie  farebných štruktúr môže  rozvíjať obrazotvornosť i fantáziu návštevníkov výstavy. Autor ponúka návštevníkovi i možné (virtuálne) preskupenie jednotlivých prác v súboroch (Tenisový graf, Stromy a ľudia). V názvoch fotografií naznačuje aj ich určitý filozofický podtext – ako napríklad Stromy a ľudia. Príroda a ľudia. Dva druhy ľudskej činnosti. Jeden ušľachtilý čin (turistické značky)  a druhý barbarský – že by obdoba  tetovania ľudí ako svedectvo doby ?
Silne na mňa zapôsobil aj súbor Tváre. Autor objavuje (aj pre nás) život a srdce v tvaroch kameňa v spolupráci s  využitím  bočného osvetlenia, vytvárajúceho reliéf. Zároveň to môže byť aj testom  pre obrazotvornosť vnímateľa diela.
O súbore Plamene  môžeme jednoznačne povedať – v jednoduchosti je krása            i dokonalosť.  Tenisový graf  je hra s farbou, tvarom a kompozíciou, s možnosťou viacerých autorových kombinácií. Môj zážitok zo súboru Deformácie nebudem komentovať. Ponechám to na  návštevníkov výstavy ako domácu úlohu z fantázie pri vnímaní výtvarnej tvorby.

         O  známke z úlohy sa dozviete pri prečítaní jednotlivých názvov fotografií. Pochopiteľne nemusia byť vždy  iba súhlasné ako v škole.
Záverom prajem pánovi učiteľovi veľa vnímavých “žiakov”, veľa dobrých nápadov  a úspechov  v tvorbe. Vám všetkým taký zážitok  z výstavy, aký som mal ja pri jej hodnotení.

Mgr. Fero Tomík
27.1. 2011

Ing. Milan Veliký, AZSF

Narodil sa 22.apríla 1950 v Žiline, kde aj – s výnimkou vysokoškolského štúdia na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave v rokoch 1969 -1973 – žije a tvorí. Fotografii sa začal venovať v štvrtej triede základnej školy. V roku 1985 sa stáva členom Zväzu slovenských fotografov, v roku 2006 členom Slovenského centra fotografického umenia  FIAP. Jeho fotografie boli akceptované na súťažiach a na výstavách doma i v zahraničí – v Českej republike, Poľsku, na Ukrajine, Rakúsku, Katare. Získal mnoho ocenení – i najvyšších – zo súťaží pod patronátom medzinárodnej fotografickej asociácie FIAP – dve zlaté medaily – DOPRAVA 2006 a STROM Ružomberok 2008.

Vo svojej tvorbe sa zameriava na reportáž, fotografickú grafiku, štylizovanú fotografiu, fotografiu mestskej krajiny, krajiny všeobecne. Je členom Fotoklubu OBZOR pri KKS v Žiline, zakladajúcim členom OZ Fotoklub OBZOR v Žiline.V roku 2007 mu bola udelená Pocta generálneho riaditeľa Národného osvetového centra za mimoriadnu kvalitu jeho tvorby a jedinečný prínos do amatérskeho fotografického života žilinského regiónu . V roku 2010 mu predsedníctvo Zväzu slovenských fotografov udelilo titul Autor Zväzu slovenských fotografov (AZSF).

Kontakt:  milan (dot) veliky (at) stonline (dot) sk