Boris Vaitovič – Dark Light

Štandardný

pozvankaPozývame vás na prehliadku výstavy veľkoformátových fotografií známeho košického maliara, grafika, intermediálneho umelca a pedagóga  Borisa Vaitoviča, ktorú do 20.augusta „hostí „ naša FotoGaléria NOVA na Hlavnej 48. Expozíciu nazvanú Dark Light / Tmavé svetlo tvorí komorný výber zo série záberov, ktorá vznikla počas tohtoročného pobytu autora v Tokiu.

 

“Súbor fotografií  “Dark Light”, predstavuje užší výber zo série záberov, ktorá vznikla v Tokiu (február 2013). Reflektuje pre Európana neobvyklú spoločenskú aj vizuálnu situáciu. Je to obdiv k spoločnosti, ktorá v každom ohľade hľadá spôsob ako sociálny systém naplniť či dodržať. Obdiv zmyslu pre detail a poriadok, pre nepísaný ethos, ktorý na jednej strane udržuje toto 20 millionové mesto v dokonalom poriadku, na druhej strane je bariérou pre nás tak prirodzených emócií. Obávam sa, že čas, ktorý som v Tokiu strávil, bol príliš krátky na to, aby som odhalil podstatu všadeprítomných úsmevov a úklonov. Verím, že v predstavenej sérii môže divák cítiť nekonečný pulz tohoto mesta z ocele, betónu a skla, viac podobného fikciám  z románov Philipa K.Dicka a William Gibsona, než z našej súčasnosti.”     
Boris Vaitovič

Boris Vaitovič sa narodil 28.2.1976. V rokoch 1990–1994 študoval na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Košiciach (odbor grafika). V rokoch 1994–1999 študoval na Univerzite Konštanína Filozofa v Nitre (Fakulta humanitných vied UKF – odbor Etika, Pedagogická fakulta UKF-odbor Výtvarná výchova). v rokoch 1999-2005 študoval na Katedre výtvarných umení a intermédií Fakulty umení TU v Košiciach. V roku 2002 získal na UKF v Nitre titul PaedDr. V roku 2005 získal na Katedre výtvarných umení   a intermédií TU  v Košiciach titul  Mgr.Art. V roku 2012 ukončil postgraduálne štúdium na AKU v Banskej Bystrici s titulom ArtD. V súčasnosti pôsobí na Fakulte umení TU v Košiciach. Venuje sa maľbe, grafike, videoartu, fotografii, novým médiám a undergroundovej hudbe.

Vystavoval na Slovensku, v Taliansku, Nemecku, Francúzku, Maďarsku, Rumunsku, Poľsku  a  Japonsku.