Lena Jakubčáková – Marseille – Second cities project

Štandardný

pozv-marseillePozývame vás na vernisáž výstavy našej klubovej kolegyne Lenky Jakubčákovej, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 22.augusta o 16,30 hod. v našej FotoGalérii NOVA na Hlavnej 48.

 

 

          Fotografický cyklus Marseille je súčasťou projektu Second Cities, zameraného na umeleckú spoluprácu fotografov z druhých najväčších európskych miest, v poslednom období najmä na spoluprácu medzi mestami Košice a Marseille, ktoré sa v tomto roku stali Európskymi hlavnými mestami kultúry. Výstava predstavuje úzky výber z dokumentárnej tvorby autorky, ktorá vznikla počas jej viacerých pobytov v Marseille a ktorá je zastúpená najmä portrétmi obyvateľov mesta, ktorí ju zaujali alebo s ktorými tam nadviazala rozhovor, kontakt či dlhodobé priateľstvo. Súbor predstavuje ľudí rôznych národností, tradícií a náboženského vyznania – multikulturalitu, ktorá je pre Marseille typická.
Okrem výstav projektu Second Cities v Košiciach /Východoslovenská galéria, A 22, 2011 a galéria Bašta, Východoslovenské múzeum v Košiciach 2010/, Bratislave /Francúzsky Inštitút, 2013/, Prahe /galéria Václav Lídl, 2013/ a Marseille /Espace Culture 2012 a knižnica Alcazar 2013/, bola časť týchto fotografií predstavená aj formou autorských výstav v Českých Budějoviciach (Café au chat noir, 2012 a v Prešove (Wave, 2011; Univerzitná knižnica PU 2012).

Výstava je koncipovaná ako prieskum potenciálu Leniných portrétov z pohľadu filozofie stredného formátu. Tváre, postavy sú centrálnejšie, kompozície jednoduchšie, sústredenie na človeka a jeho výraz vedie diváka k intímnejšiemu kontaktu s portrétovaným a autorku posúva bližšie k aktuálnym snahám v súčasnej fotografii. Projekt Second Cities bude ešte tohto roku prezentovaný v Marseille v galérii La Traverse a v slovinskom Maribore.

Pavel Maria Smejkal
portret L.Jakubcakovej. pre webLena Jakubčáková sa narodila 17. februára 1980 v Košiciach. V rokoch 1994 – 1999 študovala na francúzsko-slovenskom bilingválnom lýceu a v rokoch 1999 – 2004 pokračovala v štúdiu na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzityv Prešove (Inštitút románskych a klasických filológií, odbor Francúzska filológia). Na rovnakej škole obhájila v roku 2008 svoju dizertačnú prácu v odbore Literárna veda. Od roku 2006 študuje fotografiu na Institute tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, pod vedením významných fotografov ako Jindřich Štreit, Vladimír Birgus, Dita Pepe, Štěpánka Stein, Rafal Milach a iní. V súčasnosti je v piatom ročníku. Momentálne pracuje ako odborná asistentka na Inštitúte prekladateľstva a tlmočníctva na FF PU   v Prešove, ako asistent v Ateliéri fotografie na Katedre výtvarných umení a intermédií Fakulty umení TU v Košiciach a externe vyučuje aj na Strednej súkromnej škole filmovej v Košiciach.
Je členkou košického Fotoklubu NOVA a združenia PhotoART Centrum, kde spolu s kolegom Pavlom Maria Smejkalom propaguje fotografiu doma i v zahraničí a kde spolupracuje na projekte Second Cities, Košice – Marseille. V oblasti umeleckej fotografie preferuje dokumentárny žáner a portrét. Jej najznámejší fotografický súbor V odlúčení, ktorý predstavuje portréty odsúdených z dvoch slovenských väzníc, bol  vystavený vo viacerých domácich a zahraničných galériách, ako aj v samotnej väznici. Tento individuálny projekt v roku 2011 prerástol do spolupráce na medzinárodnom projekte Umelecké vzdelávanie vo väznici (s partnermi z Marseille, Barcelony, Milána a Wuppertalu), v rámci ktorého spolu s P. M. Smejkalom momentálne vedie fotografický ateliér v prešovskej väznici. Vystavovala na Slovensku, Česku, Poľsku, Maďarsku a Francúzsku a okrem fotografie sa zaujíma o umelecký preklad, literatúru a hudbu.

mail: ruthlena1980 (at) yahoo (dot) fr