Austrálske záblesky – Victor Urban (1914-1992)

Štandardný

australske_zablesky-plagatPozývame vás na prehliadku výstavy  austrálskeho fotografa Victora Urbana (1914-1992), rodáka z Liptova, ktorú do  19.marca  „hostí“ naša FotoGaléria NOVA na Hlavnej 48. Komornú expozíciu pripravenú k nedožitej storočnici autora tvorí neveľký výber z jeho fotografickej pozostalosti, čo predstavujú krajinárske scenérie a motívy centrálnej Austrálie.

 

 

     FotoGaléria NOVA počas svojej takmer 33 ročnej histórie predstavila najrozličnejšie fotografické úsilia amatérov, renomovaných umeleckých fotografov či fotoreportérov, Zasvätila svojich návštevníkov aj do tvorby popredných fotografických kolektívov a ukázala, ako vidia svet domáci či zahraniční tvorcovia. Povestnú rozmanitosť obohacuje fotografickými obrazmi v poradí 294. výstavná expozícia z Austrálie, a to z pozostalosti slovenského rodáka Victora Urbana (1914-1992), ktorý žil na tomto najmenšom svetadiele od začiatku 50 rokov uplynulého storočia do svojej smrti v roku 1992.

    Victora Urbana (pôvodným menom Viktor Plávka) objavili ambiciózni žilinskí fotoamatéri, združení vo fotoskupine Generácia ´74. Do centra ich pozornosti sa dostal prostredníctvom medzinárodných salónov fotografie. Koncom roka 1977 mu v Žiline pripravili výstavu s námetmi austrálskej krajiny. Zväčša išlo o zábery z okolia Urbanovho pôsobiska Alice Springs. Výstava napokon bola reprízovaná vo viacerých mestách bývalého Československa  ( Bratislava, Příbor, Košice, Liptovský Mikuláš, Praha…)

    Súčasnú expozíciu Victora Urbana pripravenú k nedožitej storočnici autora tvorí neveľký výber z jeho umeleckého odkazu, čo predstavujú krajinárske scenérie a motívy centrálnej Austrálie. Dominujú skalné útvary, z nich najmä Ayersova skala (pôvodný austrálsky názov Uluru), patriaca medzi známe geologické pozoruhodnosti sveta, ktorá je nevšedná aj tým, že pri rozličnej intenzite svetla a rôznom nasvietení slnečným jasom mení svoje základné sfarbenie. Viaceré vystavené fotografie pochádzajúce prevažne z 80 rokov minulého storočia túto skutočnosť úplne názorne dokumentujú.

    Hoci Urbanove fotografie pôsobia na prvý pohľad dojmom, akoby boli farebne upravované, v skutočnosti ich vytvoril na základe autentických, nepredstieraných, úprimných fotografických záberov. Táto spomienková výstava poukazuje na fakt, že jeho snímky aj po odstupe niekoľkých desiatok rokov si zachovali povestnú sviežosť, ba v istých momentoch sa prehĺbila ich informačná obsažnosť a je pútavým dokladom nielen o vzdialenej krajine, ale aj svedectvom o autorovi samom. Svedectvom o jeho schopnostiach rozvinúť obdiv ku krajine ako takej a tento obdiv zavŕšiť nie nezaujímavou fotografickou tvorbou.

* * *

    Victor URBAN, AFIAP, LASP sa narodil 25. januára 1914 vo Vavrišove (Liptov). Svoje prvé pokusy vo fotografii urobil ešte za detstva, ako 12 ročný. Fotografovať v Austrálii začal ako hobby vo svojom voľnom čase. Zriadil si vlastnú tmavú komoru a tiež malý ateliér. Fotografoval na dia, čiernobiely a farebný film. Farebné fotografie z diapozitívov spracovával na materiáloch Cibachrom.

    Zúčastnil sa mnohých austrálskych národných i medzinárodných fotografických prehliadok  a výstav, na ktorých získal viacero prestížnych cien a medailí. Takmer pravidelne obosielal medzinárodný salón umeleckej fotografie Fotoforum Ružomberok a čas od času aj medzinárodnú výstavu VENUS v poľskom Krakove. V roku 1965 ako člen klubu Wollongong N. S. W. bol odmenený klubovým pohárom za čiernobielu fotografiu roka. V rokoch 1968-1971 trikrát za sebou získal „OSKARA“, trofej J. M. Adelaide, ako aj cenu Kodaku. Ďalšie významné ocenenia: Bronzová medaila v Tasmánii,  Zlatá medaila Royal Easter Show Sydney a Cena Kodaku, 2. cena Kodaku a Cena za najlepšiu výtvarnú fotografiu exhibície  vo Victorii , 2. cena v Royal Easter Show v Adelaide, Singapure a Darwine, 2. cena na výstave na Novom Zélande, Champion print a štyri 1. ceny v Royal North Australian Society v Darwine, Wollongongu a Newcastle, Strieborná medaila na medzinárodnej výstave v Bukurešti, Strieborná medaila na medzinárodnej výstave v Sydney, 2. cena na medzinárodnej astronomickej výstave v Austrálii …,.
Za svoju aktívnu a úspešnú výstavnú činnosť získal v roku 1980 titul AFIAP a LAPS.
Zomrel 14.marca 1992 v Alice Springs vo veku 78 rokov.