Krásny kraj Muránsky – Maroš Detko

Štandardný

plagat-netPozývame vás na prehliadku výstavu známeho revúckeho fotografa Maroša Detka, ktorú do 23.apríla “hostí” naša  FotoGaléria NOVA na Hlavnej 48. Takmer štyri desiatky farebných fotografií  autora zachytávajú čarovné zákutia , flóru a faunu Národného parku Muránska planina.

 

 

Fotografiami na tejto výstave sa autor snaží predstaviť divákovi územie Národného parku Muránska planina, ktorý bol vyhlásený v roku 1997. Fotografie vznikli za spolupráce so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky  –  Správou národného parku Muránska planina.
Zámerom autora bolo ukázať nielen celkové pohľady na krajinu, ale postupným spôsobom preniknúť až do podrobných detailov. Sú tu zachytené jednotlivé scenérie územia s najvyšším stupňom ochrany, kam turistické chodníky nevedú. Na fotografiách môžeme vidieť krasové útvary ako sú skalné okná alebo skalné ihly, ktoré sa nachádzajú na okrajoch planiny. Častokrát sú to fotografie zhotovené v strmom a ťažko prístupnom teréne. Vzácne sú aj zábery z podzemných priestorov, nakoľko jaskyne  Muránskej planiny sú verejnosti neprístupné z dôvodu ochrany vodných zdrojov. Z veľkého množstva druhov fauny a flóry sú na fotografiách chránené rastliny a živočíchy.Medzi najvzácnejšie patrí nepochybne lykovec muránsky (Daphne arbscula) – paleoendemit, ktorý rastie len na Muránskej planine.
Čarovnú atmosféru Muránskej planiny dotvára aj chov polodivokých koní na Veľkej lúke. V letnom období môžete stádo koní stretnúť na Havranom alebo Nižnej Kľakovej.
Muránsky hrad na skalnom brale Cigánka vytvára dominantu nad obcou Muráň. Z hradu sa pre každého návštevníka naskytne úchvatný pohľad do širokého okolia. Rovnako impozantné výhľady sú z Hradovej pri Tisovci.
Autor prináša fotografické stvárnenie prírodných hodnôt na úrovni medzi dokumentárnou a výtvarnou fotografiou.

* * *

Ing. Maroš Detko sa narodil 18.7.1954 v Železníku, dnes žije v Revúcej. Fotografovaniu sa venuje od roku 1967. Zameriava sa na prírodné krásy  a zaujímavosti Slovenska. Pomocou fotoaparátu zachytáva faunu a flóru Muránskej planiny a okolia.
Je členom Slovenskej Asociácie Fotografov Prírody pri SPZ. Zúčastnil sa mnohých domácich a zahraničných výstav a salónov fotografií, na ktorých získal viacero ocenení.
Jeho fotografie boli použité na tvorbu pohľadníc, propagačných materiálov, nástenných kalendárov, v odborných časopisoch a publikáciách.
V roku 2001 dostal cenu starostu obce Muráň za fotografickú dokumentáciu Národného parku Muránska planina a obce Muráň.
V roku 2002 mu bola vydaná samostatná publikácia – Národný park Muránska planina.
V tom istom roku bol ocenený plaketou mesta Revúca za dosiahnuté výsledky vo fotografickej tvorbe a reprezentácii mesta Revúca a Slovenskej republiky.
V roku 2006 dostal  Ďakovný list generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody v Banskej Bystrici za fotografickú dokumentáciu a propagáciu Národného parku Muránska planina a ochrany prírody. Trvale spolupracuje so Správou Národného parku Muránska planina.
V roku 2011 vydalo vydavateľstvo AB ART press jeho publikáciu – Krásny kraj muránsky… Klub fotopublicistov  Slovenského syndikátu novinárov ju ohodnotil ako najkrajšiu knihu za rok 2011 v kategórii Knihy o obciach – obrazové publikácie.
V súťaži Slovenská kronika 2012, ktorú vyhlasuje Národné osvetové centrum v Bratislave sa táto publikácia umiestnila vo svojej kategórii na prvom mieste.
V roku 2013 v súťaži Poľovníctvo vo fotografii vo Svätom Antone za cyklus fotografií s názvom  Tatranský príbeh  mu bola udelená Cena poroty.
Pravidelne sa zúčastňuje súťaže Najkrajší kalendár, ktorú vyhlasuje Slovenský syndikát novinárov, kde jeho diela získali ocenenia. Na rok 2014 boli vydané nástenné kalendáre pre mesto Jelšava, obec Revúčka a obec Muráň a tematikou prírody Muránskej planiny a Stolických vrchov.
Usporiadal niekoľko autorských výstav v Revúcej, Muráni a Rimavskej Sobote.

Autoportet-detko