Milan Malast – Modlitba dreva /Poprad/

Štandardný

plagatV dňoch 2. – 18.9.2014 návštevníci Tatranskej galérie v Poprade budú mať možnosť pozrieť si skvosty drevenej sakrálnej architektúry na Slovensku vo fotografiách nášho člena Milana Malasta.
Vernisáž tejto výstavy sa uskutoční 10.9.2014 o 17:00 hod. v Poprade, kde vás srdečne pozývame.

 

 

Výstava Modlitba dreva Milana Malasta ponúka návštevníkom možnosť zhliadnuť fotografie drevených kostolíkov, ktoré predstavia pamiatky sakrálnej architektury Slovenska. Fotografie zachytávajú drevené kostoly, ktoré boli postavené v rozmedzí 15. – 18. Storočia, väčšina z nich sú Národné kultúrne pamiatky a niektoré z nich sú zapísané na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zábery okrem exteriérov chrámov prezentujú tiež pohľady na ikonostasy, ktoré sú neodeliteľnou súčasťou gréckokatolíckych kostolov. Chrámy boli postavené na vyvýšených miestach a v ich tesnej blízkosti sa nachádzal cintorín obklopený kamenným múrom alebo dreveným oplotením. Neďaleko mnohých z nich sa nachádzali zvonice zvolávajúce veriacich k piete, úcte a k modlitbe. A všade sa nachádza kríž. Symbol utrpenia a obety, dokonalá symetria pokory, katarzie a nádeje.

Autor fotografií ( v sépiovom odtieni) Milan Malast citlivo a kompozične vyvážene nafotil všetkých 53 kostolíkov na Slovensku.