Roman Vondrouš – Olympijské hry očami českého fotografa

Štandardný

plagat-netMedzi významné jesenné kultúrno-spoločenské podujatia v metropole východu nesporne patria Dni českej kultúry, ktoré sú každoročne organizované Českým spolkom v Košiciach a Českým centrom v Bratislave.  Tento tradičný sviatok českej kultúry pravideľne uvádza hodnotné diela popredných osobnosti českého dramatického, hudobného, filmového a výtvarného umenia. Jeho programovú paletu každoročne obohacuje výstavami známych tvorcov českej fotografie aj naša komorná FotoGaléri a NOVA. V ostatných rokoch sme prezentovali diela V.Heckela, J.Šibíka, J.Štreita, M.Stibora, V.Chocholu, J.Reicha, V.Birgusa, S.Saudkovej, D.Kyndrovej, D.Pepe  a iných. Tohtoročný festival českej kultúry obohatíme výstavou Romana Vondrouša, fotoreportéra  Českej tlačovej kancelárie, ktorú otvoríme za osobnej účasti autora vo štvrtok 2.októbra o 16,30 hod. Tešíme sa na vašu účasť.

portet_vondrous-net

Narodil sa v roku 1975 v Pardubiciach, absolvoval Inštitút tvorivej fotografie na Sliezskej univerzite v Opave a Strednú elektrotechnickú školu v Pardubiciach. Po ukončení základnej vojenskej služby v Lipíku nad Bečvou nastúpil v roku 1997 do zamestnania v Českých dráhach, kde pracoval v elektrotechnickej oblasti.
Fotografuje od detstva, ale vážnejšie až od roku 2000, keď sa začal zaujímať najmä o témy športovej fotografie.
Od roku 2005 je fotoreportérom Českej tlačovej kancelárie, kde sa každodenne venuje agentúrnemu fotospravodajstvu. V roku 2008 fotografoval na letných Olympijských hrách v čínskom Pekingu, o dva roky neskôr na zimných hrách vo Vancouveri v Kanade a vo februári 2014 sa ako fotoreportér ČTK zúčastní už na svojej tretej olympiáde v ruskom Soči.
Vo svetových a národných žurnalistických fotosúťažiach získal niekoľko ocenení. Na World Press Photo 2013  vyhral 1.cenu v kategórii Šport. V roku 2013 získal Cenu rektora Sliezskej univerzity v Opave za mimoriadne výsledky vo fotožurnalistike. V roku 2010 mu pražský primátor udelil ročné tvorivé štipendium (GRANT PRAHY) na fotografovanie premien Prahy.

Slová autora

Vystavené fotografie představují průřez sportovních okamžiků z Olympijských her v Pekingu (2008), Vancouveru ( 2010) a Soči ( 2014). Při fotografování Olympijských her se jako fotograf České tiskové kanceláře musím zaměřovat především na sportovce  z České republiky. Pro vysoké pracovní nasazení fotoreportéra není k volné tvorbě bohužel dostatek času, ale pokud se naskytne jakákoliv možnost, pak se mým osobitým pohledem snažím zachytit výtvarné scény, které se mi na sportovištích nabízejí.

www.romanvondrous.cz