Členská výstava – NOVA 2014

Štandardný

N2014 plagat_netJubilejnou 300. expozíciou FotoGaléria NOVA vo Verejnej knižnici J.Bocatia na Hlavnej 48 sa stala naša tohtoročná členská výstava, ktorá predstavuje najnovšie tvorivé výsledky súčasných členov nášho  38-ročného fotoklubu. Dvadsaťjeden autorov predkladá verejnosti 60 žánrovo rôznorodých čiernobielych a farebných fotografií. Slávnostná vernisáž výstavy NOVA 2014 sa uskutoční vo štvrtok 30. októbra o 16,30 hod., na ktorú vás srdečne pozývame.

 

Milí priatelia fotografie

Opäť sa tu stretávame po roku pri členskej výstave nášho Fotoklubu NOVA. Posledný rok od predchádzajúcej členskej výstavy ubehol v znamení klubových aktivít, fotografických úspechov a spoločných akcií.

Ale začnem od začiatku, keď ešte veľa z nás o fotografii ešte nerozmýšľalo. No tento začiatok nakoniec spojil nás všetkých a umožnil nám stretnúť sa, stretávať sa   a spoločne sa fotograficky vyvíjať a tvoriť.  Ten začiatok to bol rok 1976. V roku 1976 bol založený Fotoklub NOVA desiatimi nadšencami. Odvtedy ich počet narástol a vystriedalo sa v ňom mnoho fotografov amatérov, ktorým bolo fotografovanie srdcu blízke, bolo a je ich koníčkom. Mnohí z nich ďalej pokračujú na poli profesionálnej fotografickej činnosti. V roku 1981 založil náš fotoklub svoju vlastnú galériu – FotoGalériu NOVA, ktorá nepretržite prezentuje výstavy známych i menej známych, no skutočne talentovaných autorov. Dnešná výstava FotoGalérie NOVA nesie poradové číslo 300.  Je to malé výročie galérie a sme veľmi radi, že jej výstavné plochy pripadli práve na našu členskú výstavu.
V roku 2008 sa náš fotoklub transformoval na občianske združenie. V súčasnosti máme 39 členov, ktorí aktívne fotografujú a reprezentujú svoj fotoklub, ale aj celé Slovensko, na významných domácich i zahraničných fotografických súťažiach a salónoch.

Za posledný „fotografický“ rok sme sa zapojili do mnohých fotografických aktivít.
Tak, ako každý rok, aj toho roku sme sa zúčastnili ďalšieho, tentoraz 52. ročníka Českobudějovického mapového okruhu, ktorý zoskupuje 15 popredných fotoklubov z Čiech a Slovenska. Od roku 2001, keď sme sa po prestávke opäť zapojili do tohto mapového okruhu, je NOVA najúspešnejším kolektívom. Počas týchto 14 rokov sme boli 4 krát na treťom mieste, 2 krát na druhom a 6 krát na prvom mieste. Fotografická kolekcia nášho fotoklubu ani tento rok nesklamala a opäť sme získali 1. miesto. Vo poradí jednotlivcov obsadila Ľubica Kremeňová 4. miesto, Jolana Lacková len s rozdielom jedného bodu skončila na 5. mieste a fotografia Ladislava Hunyadyho obsadila 8. miesto z celkovo 225 súťažných fotografií.

Naši autori sa zapojili aj do individuálnych fotografických súťaží, či už tuzemských alebo medzinárodných salónov pod patronátom FIAP. Ocenené, prípadne akceptované fotografie mali títo naši autori:
V medzinárodnej súťaži Speleo Foto 2013, ktorú zorganizoval litovský klub Aenigma, získal Pavol Kočiš 2. miesto.
Fotosúťaže, ktorá bola súčasťou tohoročného ročníka najväčšieho cestovateľského festivalu Bubo Bálu sa zúčastnili dvaja naši členovia. Martin Macko získal hlavnú cenu Top fotografia festivalu a Cenu diváka za najlepšiu fotografiu festivalu a Ľubica Kremeňová získala 1. miesto v kategórii Krajina.
Na salóne Strom 2014 mali akceptované fotografie 7 naši členovia: Peter Guspan, Peter Baňas, Jozef Fekete, Ladislav Hunyady, Alexander Jiroušek, Ľubica Kremeňová, Emília Verbová.
Fotoklub Bardaf usporiadal 1. Spring Fotosalon pod patronátom FIAP, na ktorom mal akceptované fotografie Milan Malast. Na 3. Bardaf International Exhibition, organizovanom takisto pod patronátom FIAP, získala Emília Verbová Čestné uznanie v kategórii Unesco a akceptované fotografie mali aj Alexander Jiroušek a Milan Malast.
V prestížnej novinárskej súťaži Slovak Press Photo obsadila naša členka Lena Jakubčáková 1. miesto v kategórii Každodenný život.
Fotografia Ľubice Kremeňovej sa dostala do výberu 10 fotografií zo Slovenska, ktoré reprezentovali našu krajinu na 32. Čiernobielom bienále v Turecku.
Našej, takmer povinnej súťaže amatérskej fotografie AMFO 2014 sa krajského kola zúčastnilo 14 našich členov, ktorí mali fotografie akceptované  a vystavené. Na tejto súťaži získali tri naše žienky viacnásobné ocenenia. Nicol Urbanová ako naša najmladšia členka získala Cenu a tiež Čestné uznanie vo svojej kategórii, Emília Verbová taktiež získala Cenu aj Čestné uznanie a Ľubica Kremeňová obsadila 2. miesto vo svojej kategórii, získala Čestné uznanie a Cenu riaditeľky KC KSK.

V celoslovenskom kole AMFO 2014 získala Emília Verbová Čestné uznanie za videoprezentáciu a fotografie Ladislava Hunyadyho, Ľubice Kremeňovej, Jolany Lackovej, Josefa Svobodu, Emílie Verbovej a Nicol Urbanovej boli akceptované a zaradené do výstavnej kolekcie.
V súťaži o Najkrajšiu fotografiu exotického motýľa, ktorú zorganizovala Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, obsadil 1. miesto  Jozef Fekete.

Naši autori nelenili a aj tohto roku prezentovali svoju tvorbu na autorských výstavách či už samostatných alebo za spoluúčasti viacerých autorov.

Ľubica Kremeňová (s Jozefom Feiglom) • Severnejšie ako na severe / NÓRSKO (Košice),
Milan Malast • Modlitba dreva (Bardejov, Hniezdne, Poprad),
Pavol Kočiš (7 fotografov z Ukrajiny a Slovenska) • Fresky zo starobylých chrámov Karpát  (Užhorod-Ukrajina)
Peter Meľuch • Krása pohybu (Košice)
Lena Jakubčáková (3 autori) • Sen o svobodě  (Litovel-Česko)
Emília Verbová • Potulky krajinami (Stropkov),
Peter Baňas • Včerajšok dnes (Košice)
Alexander Jiroušek • Marseille & AIX-EN-PROVENCE (Košice),  Arizona (Rožňava), Výber z tvorby /pri príležitosti svojich 80-tich narodenín/ (Košice)

Aj spoločných aktivít našich členov bolo niekoľko. Po prvý krát uskutočnil náš fotoklub hneď dva klubové fotografické plenéry. Oba boli v zahraničí. Prvý, klasický trojdňový plenér sa uskutočnil v maďarskom Egeri pod vedením Jozefa Kalaposa. Zúčastnilo sa ho k plnej spokojnosti 7 našich členov: Jana Eštočinová, Jozef Fekete, Jozef Kalapos, Eva Kecseyová, Ľubica Kremeňová, Jolana Lacková, Alexander Palásthy. Menším experimentom bol 11 dňový plenér do Talianskeho Toskánska, ktorý zorganizovala Ľubica Kremeňová. Atraktivita prostredia presvedčila 5 našich členov, ktorí sa vrátili plní dojmov, zážitkov a nevšedných fotografií.  Ďalšími členmi výpravy boli: Eva Kecseyová, Alexander Palásthy, Josef Svoboda a Emília Verbová. V čase nášho klubového plenéra do Egeru sa v Poľskom Krosne uskutočnil medzinárodný fotografický plenér, ktorého sa za náš klub zúčastnili Michal Szenti a Josef Svoboda.
V septembri uskutočnilo KC KSK medzinárodný plenér pre fotografov v Jablonove nad Turňou s témou Turnianska vínna cesta. Náš klub reprezentovali 5 naši členovia: Jozef Kalapoš, Ľubica Kremeňová, Alexander Palásthy, Josef Svoboda a Emília Verbová, a Pavol Kočiš sa zúčastnil ako tlmočník.

Ďalšie aktivity našich členov:
Alexander Jiroušek vydal knihu Košice – Cassovia – Metropola Východného Slovenska, Košický kraj, niekoľko publikácií a celý rad pohľadníc a propagačných materiálov pre mnohé mestá a obce na Slovensku.
Jozef Fekete zasielal svoje fotografie do televízie RTVS  a boli mu uverejnené v programe Počasie.
Ľubica Kremeňová sa zúčastnila ako členka poroty na medzinárodnom salóne 3. Bardaf International Exhibition, organizovanom pod patronátom FIAP.

Naďalej pokračuje príkladná symbióza nášho klubu a Verejnej knižnice Jána Bocatia – kultúrnej inštitúcie Košického samosprávneho kraja, ktorá nás podporuje už vyše 22 rokov, za čo sme jej veľmi vďační.

FotoGalériu NOVA už takmer 30 rokov úspešne manažuje Gabriel Balog, a spolu s Jánom Knapíkom a Alexandrom Palásthym sú srdcom našej výstavníckej činnosti.
Za vyše 33 rokov existencie galérie sme usporiadali presne 300 autorských a kolektívnych výstav popredných osobností domácej aj zahraničnej fotografie. Aj v roku 2014 sme obohatili kultúrny život mesta viacerými pozoruhodnými kolekciami fotografií. Naše výstavy boli súčasťou tradičných podujatí ako Týždeň slovenských knižníc, Dni mesta Košice, či Dni českej kultúry 2014.

Na tejto našej 300-tej galerijnej výstave predstavujeme práce 21 našich aktívnych členov z ich aktuálnej fotografickej tvorby. Táto prehliadka šesť desiatok žánrovo rôznorodých autorských výpovedí je prejavom našej celoročnej snahy, tvorby a aktivity, ktorú dnes s hrdosťou završujeme.

Ľubica Kremeňová, AFIAP
Predsedníčka Fotoklubu NOVA

N2014_pozv.