Alexander Jiroušek – Pocta Košiciam

Štandardný

Jirousek plagatTohtoročný výstavný program FotoGalérie NOVA vo Verejnej knižnici J.Bocatia na Hlavnej 48 uzatvára jubilejná výstava známeho košického fotografa a nášho dlhoročného klubového kolegu Alexandra Jirouška (1934).  Pri priležitosti svojho významného životného jubilea (80)  sa nám pripomína dielami, ktoré dobre poznáme  z jeho predchádzajúcej tvorby. Väčšina opusov je z jeho tvorivej dielne už dôverne známa, ale ponúka nám ich predsa len inak. Vyše štyri desiatky fotografií zachytávajúce exteriéry aj interiéry historických košických budov digitálne upravil. Reálnym mestským scenériám tak vtlačil pečať lyrickosti, ba až rozprávkového sveta.
V poradí 301.expozícia galérie je verejnosti pristupná do 29.decembra.

 

Slovo autoraautoportret

    Pri príležitosti konania výstavy k môjmu životnému jubileu by som rád pripomenul, že na pôde FotoGalérie NOVA nevystavujem po prvýkrát. Mojou prvou autorskou výstavou bola kolekcia „Poézia prírody“ v roku 1981 vo vtedajšom kine Družba. Po presťahovaní galérie do priestorov Verejnej knižnice Jána Bocatia na Hlavnej 59 mi bolo koncom roka 1995 umožnené vystaviť kolekciu „Výber z tvorby“.  V roku 1996 sa knižnica predsťahovala do Barkóczyho paláca na Hlavnej 48, kde sídli dodnes a FotoGaléria NOVA tu získala dôstojnú výstavnú sieň.V nej som mal možnosť vystavovať svoje fotografie v rokoch 1999, 2003, 2005 a v roku 2009 spolu s Róbertom Berenhautom  a Mariánom Krličkom pod názvom „Hlavná včera a dnes“.
    Výstava, ktorú dnes predstavujem je pripomenutím, že Košičanom som už viac ako 60 rokov, že toto mesto sústavne fotograficky dokumentujem, pričom moje fotografie zviditeľňujem v rôznych publikáciách, pohľadniciach, kalendároch  a iných médiách.
    Touto kolekciou vám chcem predstaviť výber dominantných košických objektov, avšak v inej podobe, ako som ich doteraz prezentoval. Využil som k tomu vymoženosti súčasnej počítačovej techniky, ktorá umožňuje pretransformovať realitu do rôznych výtvarných techník. Či sa mi môj zámer podaril, nechávam na vaše posúdenie.

 

Alexander Jiroušek sa narodil 24. novembra 1934 v Spišskej Novej Vsi. Počas druhej svetovej vojny navštevoval základnú školu vo východočeskom meste Brandýs nad Orlicí.  Po skončení vojny sa vrátil s rodinou – už bez otca,  ktorý padol štyri dni pred jej skončením – späť do Spišskej Novej Vsi, kde v roku 1953 ukončil štúdium na gymnáziu. Titul strojného inžiniera získal v roku 1959 na VŠT  v Košiciach.
Fotografickej tvorbe sa začal venovať už počas gymnaziálneho štúdia. Prešiel viacerými žánrovými etapami, venoval sa dokumentárnej, reportážnej, technickej i výtvarnej fotografii, až nakoniec dominantnou sa stala fotografia prírody a architektúry.  Od roku 1975 sa venuje fotografickej tvorbe ako výtvarník v slobodnom povolaní. Po roku 1990 založil vlastnú vydavateľskú a fotografickú agentúru a v tejto činnosti pokračuje aj v súčasnosti.   S fotoaparátom precestoval nielen Slovensko, ale aj viaceré krajiny sveta – Rusko, najmä horstvo Kaukazu, Španielsko, Japonsko, Grécko, Nemecko, Švajčiarsko, Holandsko, Maďarsko, Poľsko, Juhosláviu, Írsko, USA, (Minnesota, Arizona), Juhoafrickú republiku… Ich výsledkom je bohatý fotografický archív, sústavne využívaný pri publikačnej i výstavnej tvorbe.  Od roku 1975 usporiadal vyše 170 samostatných výstav a zúčastnil sa mnohých kolektívnych fotografických výstav doma i v zahraničí. Jeho výstavná činnosť sa zintenzívnila najmä od roku 2004. Kolekcie pod názvom „Od Tatier k Dunaju“ už boli okrem Slovenska prezentované v Lisabone, Madride, Bruseli, Ríme, Budapešti, Viedni, Grazi, Krakove, Waršave, Miskolci, Sárospataku, Forli, La Valette, Corku, Galvay, Dubline, Montreale, Washingtone a ďalších mestách USA, ako aj v Juhoafrickej republike –v Kapskom Meste a Pretorii.   Svojou tvorbou sa podieľal na vydaní viac ako 200 publikácií reportážneho, krajinárskeho, historického a vlastivedného charakteru. Dosiaľ najväčším ocenením publikačnej tvorby autora je udelenie Európskej ceny za rok 1994, ktorú mu udelila Európska federácia turistickej literatúry so sídlom v Ríme za obrazovú publikáciu „Kraj pod Tatrami“.   Je  dlhoročným členom Zväzu slovenských fotografov, nositeľom titulu AZSF. Jeho zvučným menom sa pýši  už vyše tri desaťročia Fotoklub NOVA v Košiciach.
Za dlhoročnú fotografickú tvorbu mu v roku 2004 udelili Cenu mesta Košice, v roku 2005 Cenu fair play Slovenského olympijského výboru za dlhoročnú propagáciu Slovenska a fotografovanie Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorý svojim objektívom zachytáva nepretržite od roku 1967. V roku 2009 mu udelili Cenu predsedu Košického samosprávneho kraja a najvyššie ocenenia Národného osvetového centra   v Bratislave – Medailu Daniela Gabriela Licharda.