Správa z Fotoplenéra NOVA 2015 – Nová Bašta v dňoch 15.-17. mája

Štandardný

Piatok:
Z Košíc odchádzame  o 8.30 h smerom do Štítnika cez Rožňavu. V Štítniku absolvujeme prehliadku evanjelického kostola v gotickom slohu a fotíme interiér. Potom sa premiestnime k pozostatkom vodného hradu, postavenom Bebekovcami.  Pokračujeme k nedokončenej trati Gemerské spojky, pred Tisovcom sa zastavujeme pri tuneli pod Dielikom. Po fotení pokračujeme cez Tisovec do sedla Zbojská. Tu obedujeme v salaši Koliba a odchádzame do Rimavskej Soboty. Zdržíme sa prehliadkou mesta a pokračujeme cez Hajnáčku do Novej Bašty. Ubytovanie nás čaká  v útulnom penzióne Pohanský hrad. Večer ešte stihneme prehliadku obce.

Sobota:
Poniektorí vstávajú o štvrtej. Ide o pokus fotiť východ Slnka na horizonte za dedinou, či po blízkom okolí. Počasie však neprialo, zámer prekazila oblačná obloha. Po raňajkách ideme cez Maďarsko do Salgótarjánu. Zastavujeme pri Salakhegyek – haldách bývalých uhoľných baní. Po nafotení odchádzame cez Šiatorskú Bukovinku na Slovensku ku podhradiu Šomoška, stavali ho koncom 13. storočia Kačičovci. Po zaplatení vstupného pokračujeme po turistickom chodníku k hradnému bralu pozrieť a nafotiť  čadičový „Kamený vodopád“. Putovanie ukončíme na opravenej zrúcanine hradu Šomoška na hranici SR-MR z výhľadmi na Cerovú vrchovinu a hrad Salgó v Maďarsku. Pod hradom sa nachádza maďarská obec Somoskóújfalu.
Po návrate z hradu pokračujeme po násype zaniknutej banskej železničky na rozhľadňu pri Mačacej. Je odtiaľ pekný výhľad na hrady Šomoška aj Salgó. Potom si ideme pozrieť kameňolom Mačacia. V minulosti sa tu ťažila bazaltová hornina. Z parkoviska pod hradom odchádzame neskoro popoludní do Fiľakova. Po večeri v pizzérii vystupujeme cez historické centrum mesta na prehliadku Fiľakovského hradu, kde máme šťastie na Noc múzeí a voľný vstup aj s programom. V neskorých večerných hodinách sa vraciame do penziónu. Hodnotíme uplynulý deň do noci.

Nedeľa:
Po raňajkách z ponuky penziónu odchádzame okolo  9.00 hodine do Hajnáčky. Vedúci sa rozhodol absolvovať výstup na hradné bralo, ostatní po včerajšom náročnom dni radšej ostali pri autách a mohli ľutovať. Prišli o fotenie pekného objektu a výhľadov. Potom už pokračujeme v ceste do Plešivca.
Na Bebekovom námestí sa zastavujeme pri protestantskom kostole, máme šťastie, že práve skončila sv. omša a tak si prezrieme aj interiér za sprievodu miestneho farára. Keď fotenia už stačilo, ideme ku Gombaseckej jaskyni. O prehliadku nemal nikto záujem, poniektorí dali prednosť foteniu kameňolomu pri Slavci, obedujeme z vlastných zásob. Pokračujeme do Silice na kávu. Po tomto občerstvení sa ešte zastavíme pri rybníku na Silickej planine a nasleduje posledný bod plenérového programu: nenáročný výstup na Soviu skalu v NPR s krásnym výhľadom do doliny na Silickú Jablonicu. Pri Hrušove jedna posádka pod velením Ľubice Kremeňovej sa rozhodne zájsť k Hrušovským rybníkom, takže sa s nimi rozlúčime a pokračujeme do Košíc s príchodom o 17.12 hodine.

Hodnotenie: Podľa vyjadrenia účastníkov bol to vydarený plenér v zaujímavých lokalitách, ktorému prialo  slnečné počasie.
Účastníci: Jožo Kalapos- vedúci,  Ľubka Kremeňová,  Evka Kecseyová, Jožo Fekete, Josó Svoboda, Marek Janíčko, Ľuboš Bil, David Pačut, Vlado Latta z K-91.