Ľubica Kremeňová – Strom pre dušu

Štandardný

Strom pre dusu 2015V dňoch od 29.10. do 31.12.2015 bude v pobočke VKJB na Jaltskej 33 (Obchodné centrum Torysa), v Košiciach sprístupnená výstava STROM PRE DUŠU.
Ide o reprízu spoločného projektu našej členky fotografky Ľubice Kremeňovej a jej sestry poetky Jany Kašparovej. Výstava prezentuje kolekciu, v ktorej sú úzko skĺbené Ľubicine fotografie s veršami Jany.
Autorky Vás srdečne pozývajú na jej prehliadku a tešia sa na vašu návštevu.

STROM PRE DUŠU

„Strom do duše ti nazrie ako do vody.
      Keď odomkneš, rozkvitne.“

Strom pre dušu je liek … Je to čítanie srdcu …

Patrí do rúk všetkým tým, ktorí potrebujú uchlácholiť a utíšiť, a všetkým tým, ktorí chcú pochopiť, objaviť, načerpať energiu …
Ale je to aj výkrik našej doby, neľahostajnosť, žiadosť, prosba a boj o záchranu prírody, stromov, vody a vzduchu pred komerčnosťou ekonomík štátov na našej zemi.

Výstava Strom pre dušu, ktorá kopíruje útlu knižku s rovnakým názvom, je úzkym spojením umeleckej fotografie a umeleckého slova. Je to tak úzke spojenie, že jedno bez druhého stráca polovicu svojej výpovede. Akoby autorky, sestry, chceli zosobniť vlastné väzobné putá.

Výstava zachytáva život stromu, jeho umieranie, náš život so stromom ale aj život bez neho. Zobrazuje krásu, sotva zachytiteľnú voľným okom, ľahko prehliadnuteľnú, ale aj tú obyčajnú, ktorú vnímame pri každej prechádzke lesom, zhmotnenú silou fotografie, podfarbenú niekoľkými tónmi z hudby slova. Vyjadruje konfrontáciu človeka s prírodou, ich dlhoročné spolužitie, jeho plody, ale aj nenapraviteľné chyby v tomto večnom manželstve.

Výstava nás svojou silou navracia k tomu, s čím sme ešte stále spätí, snáď nielen pavučinou …
Hľadá nám naše korene, na ktoré sme možno zabudli …
Nabáda nás a prosí, aby sme nikdy v tomto vzťahu svojim nedomysleným konaním nepožiadali o rozvod.
Je oslavou, ale aj umeleckým a ľudským výkričníkom.