Správa z fotoplenéra 2017 – Čierny Balog v dňoch 12.-14. mája 2017

Štandardný

Piatok: Z Košíc do Čierneho Balogu odchádzame o 8.30 h po diaľnici smerom cez Prešov, Ružomberok, Banskú Bystricu. Prvá prestávka na občerstvenie bola na odpočívadle pri Levoči z vlastných zásob, ďalšia na Dechtároch na kávičku a obed. Potom už nasledovala jazda do najbližšieho cieľa – Vlkolínec, zapísaný v zozname Unesco. Tu už nasleduje vážne fotenie.Zdržíme sa len asi hodinu, lebo expozície boli pre prebiehajúcu deratizáciu zatvorené. Cestou cez Donovaly zastavujeme v starej banskej osade – Španej doline. Aj tento kút Slovenska sa nachádza v zozname Unesco. Fotíme historické objekty: klopačku s orlojom, historickú základnú školu, banskú štôlňu, kostol Premenia Pána a prehliadku osady. Neskoro popoludní odchádzame smer Čierny Balog. Plánovaná návšteva Ľupčianskeho hradu sa nestíha. V krčme Nemecká večeriame. Potom sa už presúvame cez Brezno do Čierneho Balogu . Tu prichádzame tak o 19.30 h. Zoznamujeme sa s ubytovaním a našimi hostiteľmi, ktoré zabezpečil Jožko Kalapos. V neskorý večer sa k nám pripája náš člen Marek Vološin, ktorý prišiel za nami vlakom.

 

Vlkolínec v nadmorskej výške 718 metrov, v pozadí vrch Sidorovo 1099 m n.m.

Špania dolina

Sobota:
Po raňajkách z vlastných zásob odchádzame do Lesníckeho skanzenu Vydrovská dolina. Urobíme prehliadku expozícií na náučnom chodníku. Po prehliadke ideme na obed do drevenice u Handeľca. Poobede už odchádzame do Čierneho Balogu na jazdu Čiernohronskou železničkou do Dobroča. Po návrate dvaja už ideme na chalupu, ostatní vystúpia fotiť na kopec pamätník SNP a výhľady na krajinu za súmraku. Večer pri prestretom stole hodnotíme uplynulý deň ako úspešný.

V Lesníckom skanzene bolo čo fotiť

Nedeľa:
Ráno po raňajkách už balíme a o 9.45 h opúšťame chalupu. Náš cieľ: mesto Brezno, dávame si prestávku s voľným programom na prehliadku a fotenie. O 11.00 h odchádzame do sedla Zbojská. Tu sa v Kolibe Zbojská výdatnejšie naobedujeme, keďže máme pred sebou ešte prehliadku areálu salaša. O 13.30 h odchádzame smer Tisovec so zastavením pri rokline Čertova diera. Po návrate k autám sa rozlúčime s priateľmi fotoklubu K91, idú domov inou trasou.
Naša skupina sa delí v Tisovci, posádka vedúceho ešte chce pozrieť Tisovec, druhé auto pokračuje do Košíc.
Za Tisovcom sa zastavíme nabrať minerálku z prameňa Šťavica, potom sa zastavujeme a fotíme pohľady z kopca na Muráň a bralo Cigánka. Domov prichádzame o 21.45 h bez závad.

Aj v Brezne bolo čo obdivovať

Obed v kolibe sedlo Zbojská a túra v Čertovej rokline

Hodnotenie: Podľa vyjadrenia účastníkov bol to vydarený plenér v zaujímavých lokalitách, ktorému prialo pekné počasie.

Účastníci:
Jozef Kalapos- vedúci
Ľubica Kremeňová, Eva Kecseyová, Ľubica Turner, Josef Svoboda, František Papp, Marek Vološin
Za K-91 – Vladimír Latta, Igor Šimko

Zaznamenal: Jozef Kalapos