Z nášho fotoplenéru: ZA KRÁSAMI VYSOKÝCH TATIER

Štandardný

114. – 16. Mája 2010 sa konal plenér organizovaný našim fotoklubom v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách. Prinášame Vám niekoľko pekných záberov z našich malých, krásnych veľhôr…

 

14. 5. Piatok.

Z parkoviska Mc. Donald’s sme odišli o 9.00 hodine dvoma autami z Košíc do Kežmarských Žľabov po trase: Krompachy, Spišské Podhradie, Levoča, Vrbov, Tatranská Lomnica. V Tatranskej Lomnici sme sa stretli s priateľmi z Fotoklubu CLONA Humenné. Po spoločnom obede pokračujeme v počte 12 účastníkov na ubytovanie do Kežmarských Žľabov v penzióne Žľaby U Franka. Po ubytovaní sa autami presúvame do Tatranskej Lesnej. O 15.00 za pekného počasia už odchádzame na prvú fototúru dolinou Studného potoka ku Studenovodským vodopádom. Objektívy našich foťákov snímajú prvé obrázky lykožrútom zničeného smrekového lesa so zurčiacou živou vodou Studeného potoka. Asi po hodine stúpania prichádzame ku Studenovodským vodopádom a foťáky majú obrázkovu žatvu z perejí vodopádov. Keď fotením sa vyšantíme do sýtosti, delíme sa na dve skupiny: traja pokračujeme o 16.45 okolo Reinerovej chaty na Obrovský vodopád a Zamkovského chatu v Malej studenej doline.  Ostatní volia variantu na Hrebienok. Asi po pol hodine pochodu už fotíme divoké kaskády Obrovského vodopádu. Potom už odchádzame na Zamkovského chatu. Po ceste sa naskytajú pekné výhľady na tatranské končiare, kraj pod Tatrami aj Hrebienok. Na chate okolo 18.00 už sedíme pri čaji a kávičke. Asi po dvadsiatich minútach opúšťame chatu, a vraciame na Hrebienok. Foťáky už oddychujú, lebo sadá súmrak, aby sme stihli zostup do tmy. Z Hrebienka už za tmy pri mesiačiku schádzame do Starého Smokovca. Skúšame ešte zachytiť večernú panorámu rozsvietených tatranských osád. O 21.25 sa poslednou električkou vezieme do Tatranskej Lesnej k autu. Potom už len nasleduje debata zo zážitkov 1. dňa nášho plenéru v klubovni našej ubytovne Vila Ela. Prešli sme 12 km so stúpaním 560 metrov a 11 účastníkov.

15. 5. Sobota.

Hlavný deň plenéra.
Ráno o 8.00 budíček pod velením Joža – vedúceho. Po raňajkách 9.00 odchádzame smer Starý Smokovec, Štrbské pleso. Prvá skupina sa odpája v Starom Smokovci na fototúru smer Téryho chata cez Hrebienok, Obrovský vodopád, Zamkovského chata, Malá studená dolina. Na Téryho chatu vystupujú zvyškami snehových polí. Táto trasa mala 17 km so stúpaním 1005 metrov a 8 účastníkov.
Cieľom druhej skupiny je Popradské pleso so symbolickým cintorínom obetí Tatier pod Ostrvou. Auto nechávame na Štrbskom Plese. Prvá zastávka je pri Jazierkach lásky, veľmi pekné zákutia blízko Štrbského plesa, s výhľadmi na tatranské končiare. Toto miesto by ste v turistickej mape nenašli. Fotením a relaxom tu pobudneme okolo hodiny.
Ďalej pokračujeme cestičkami divočinou ku liečebni Helios, kde nastupujeme na červeno značený turchodník smer Popradské pleso. Po ceste fotíme tatranskú scenériu, májovú flóru. Asi po 2.5 hodinách už sedíme v chate Kpt. Nálepku pri Popradskom plese a pochutnávame si na kapustnici. Po tejto prestávke pokračujeme okolo plesa na symbolický cintorín. Na fotenie ideálne miesto. Vyrezávané detvianske kríže, pamätné tabuľky obetiam hôr. Po hodnom čase aj toto miesto opúšťame a nasleduje návrat na Štrbské pleso po zelenej značke Mengusovskou dolinou popri Hincovom potoku. Nachádzame aj tu pekné zákutia aj na makro fotenie. O 17.00 už sedíme v aute a vezieme sa na ubytovňu. Táto trasa mala 11 km so stúpaním 250 metrov a 4 účastníci.

Večer na podnet Ľubky sme plánovali opekačku. Keďže počasie sa zhoršovalo, bolo z opekačky ražničí na pekáči. Po takýchto hodoch sa ešte siedmim „nespokojným“ zachcelo o 21.00 vyraziť do neďalekej Spišskej Belej do Petzvalovho múzea. Predsa si nenecháme ujsť „Noc múzeí“, keďže pri tejto príležitosti je vstup voľný. Kto bol pán Petzval, asi fotografom vysvetľovať netreba. Po krátkom kultúrnom programe ešte stíhame Múzeum obrazov Ladislava Mednyánszkeho v Kaštieli Strážky.
O 22.00 aj toto miesto opúšťame a za výdatného dažďa sa vraciame na ubytovňu. Tu v družnej debate hodnotíme náš fotoplenér dlho do noci. Blahoželáme nášmu priateľovi Martinovi k 60-tim narodeninám.

16.5.nedeľa

Po dlhom večeri vstávame bez budíčka. Balíme sa, po raňajkách odchádzame za silného vetra a dažďa do Levoče. Tu našťastie neprší, ale je poriadne chladno. Po krátkej prehliadke mesta sa lúčime s priateľmi z Humenného a štartujeme do Košíc s príchodom okolo 16.00 hodine.

Hodnotenie: tento plenér splnil naše očakávania. Aj vzhľadom na bohatý program a vychytávku počasia v NP Vysoké Tatry. Nadviazanie priateľskej spolupráce s členmi Fotoklubu CLONA z Humenného.

Vedúci – Jozef Kalapoš
Účastníci – Ľubica Kremeňová, Jolana Lacková, Eva Kecseyová, Maroš Cibuľa, Miroslav Silváši, Gabriel Mlynár.
Hostia z Humenného za fotoklub CLONA v počte piatich účastníkov pod vedením Františka Feigla.