Miroslav Vacula – Novinári

Štandardný

PlagatSeptembrový výstavný program jubilujúcej 30-ročnej FotoGalérie NOVA predkladá verejnosti výberovú kolekciu nášho klubového kolegu Miroslava Vaculu. Expozícia nazvaná Novinári ponúka pohľad na prácu žurnalistov objektívom známeho košického fotoreportéra. Jej vernisáž sa uskutoční v pondelok 5.septembra 2011 o 16,30 hod., na ktorú vás týmto srdečne pozývame. Podujatie sa koná pri príležitosti životného jubilea autora a  potrvá do konca septembra.

NEBOJÁCNY…

Neuveriteľné !  Miro Vacula skutočne v tomto roku dovŕšil päťdesiatku ! Tento mladistvo vyzerajúci a veselý fotograf sa môže pochváliť veľkým množstvom najmä reportážnych fotografií. Pri fotení  niektorých, musel prejaviť i veľkú dávku odvahy a preto mu prívlastok „nebojácny“ právom patrí. Jeho pohotovosť  bola ocenená napríklad  1. miestom v súťaži TOPFOTO časopisu Magazín fotografie za rok 1999 za emotívnu fotku modliacej sa babky na púti v Litmanovej.

K foteniu „pričuchol“ už v detstve a sám na svoje začiatky spomína takto: „Raz dávno mňa a moje sestry postavil otec pri návšteve babky v dedinke na východnom Slovenku medzi babku a dedka  a odfotil nás.  Večer vyvolával fotky v komore a ja som ležal na polici nad ním. Zhora som videl piatich ľudi, stojacich pred veľkou kopou hnoja, ktorú si otec pri fotení nevšimol.  Tak som sa naučil vnímať pozadie. Na základnej škole som neznášal robenie herbárov a zajasal som, keď učiteľka povolila fotografie kvetov. Keď videla môj výtvor, povolenie zrušila. Z dvadsiatich nafotených kvetov sa dal rozoznať jediný. Farebné kvietky prevedené do čiernobielej tóniny na veľkej lúke úplne zanikali. Tak som sa naučil vnímať veľkosť fotografovaného predmetu a jeho farbu. Na začiatku som fotil otcovým fotoaparátom Vilija Auto, prineseným načierno z Ukrajiny. Za neustále požičiavanie bez dovolenia ma otec skrstil pred dedkom zo západného Slovenska a toho moje smutné oči priviedli na myšlienku venovať mi 130 Kčs na úžasnú Corinu na zvitkový film.“

Jeho prvé fotky boli nedokonalé, ale Mira vášeň neopúšťala a fotil s vervou stále. Fotografovanie si ho nakoniec predsa len našlo. V roku 1997 sa stal fotoreportérom v Košickom Večeri, po roku 1998 fotil pre ďalšie regionálne denníky. Od roku 2006 pracuje ako fotoreportér v denníku Plus1Deň.

Sám sa považuje za reportážneho fotografa. Má rád ľudí a preto ho neustále baví zachytávať ich každodenný život v akejkoľvek podobe. Práve toto jeho „človečenstvo“ je výrazným rukopisom Mirovej tvorby, ktorá sa tak stáva nezameniteľná. Bežné ľudské momenty sa na jeho fotkách stávajú vzácnymi okamihmi s veľkou výpovednou hodnotou.

Svoju tvorbu prezentoval na 4 samostatných výstavách v Bardejove, Poprade, Bratislave a Košiciach. Obrazový editor Colin Jacobson zaradil niekoľko jeho fotografií do knihy Rodinný album.sk.

Miroslav Vacula sa viac ako desať rokov pohybuje medzi novinármi. Nezriedka svoj objektív namieril nielen na predmet reportáže, ale aj na pracujúcich novinárov. Pred piatimi rokmi mu skrsla v hlave myšlienka dokumentovať prácu novinárov programovo. Tak vznikol dnešný súbor NOVINÁRI. „Ľudia na obrazovke či v novinách vidia iba výrez zobrazovaného deja. Netušia, čo všetko museli novinári podstúpiť, aká nuda sprevádzala nakoniec dynamickú reportáž alebo naopak akí boli vzrušení pri svojej vo výsledku banálnej práci. Tvorba každého diela je originálnym počinom a každý má svoj uhol pohľadu a systém. A práve túto prchavú chvíľu zrodu som sa snažil zachytiť.“

Na vystavených dielach uvidíte novinárov, pre ktorých reportáž nie je len živobytím, ale i vášňou.

Eva Mikulová
Miroslav Vacula  (narodený 03.09.1961 v Bardejove)

Štúdium:

1976-1980 Gymnázium Košice
1980-1985 Prírodovedecká fakulta UPJŠ a Strojnícka fakulta TU Košice (štúdium neukončené)

Zamestnania:

1985-1987 učiteľ Autoškoly Zväzarmu
1988-1991 fotograf v Komunálnych službách
1992-1994 promotion manager Top rádia
1994-1996 pracovník reklamnej agentúry
1997-1999 fotograf Košického večera
1999-2002 fotograf Košického denníka
2002-2004 fotograf Košického večera
od 2006 fotograf denníka Plus 1 deň

Členstvo:

od 2001 Slovenský syndikát novinárov
od 2002 Fotoklub NOVA Košice

Kontakt vaculamiro (at) gmail (dot) com ,  Tel.: 0910 903 984