Pavol Kočiš – Čaro podzemia

Štandardný

plagat1Pozývame Vás na nevšednú výstavu Čaro podzemia, ktorej vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 29. júla 2010 o 16,30 hod. v priestoroch FotoGalérii NOVA. Fotograf a jaskyniar Pavol Kočiš, predseda nášho fotoklubu v kolekcii 40 farebných fotografií predstavuje málo známy tajomný svet podzemných jaskýň a činnosť jaskyniarov pri jeho objavovaní a ochrane.

 

Jaskyne poznáme spravidla iba z dokumentárnych filmov v pohodlí svojej obývačky alebo z bezpečia betónového chodníka v sprístupnenej jaskyni. Výstava fotografii “Čaro podzemia” predstavuje jaskyne a priepasti z pohľadu jaskyniarov, ktorí svojou odvahou a tvrdou prácou odkrývajú neznáme priestory a ako prví prenikajú do tajomných chrámov podzemnej prírody. Pavol Kočiš ako dlhoročný aktívny jaskyniar a skúsený fotograf pozná nebezpečný  a nevľúdny jaskynný svet doslova na vlastnej koži, ovláda spôsoby a metódy prieskumu a výskumu jaskýň, ale súčasne citlivo vníma aj emocionálne a estetické pôsobenie podzemnej prírody na človeka.

Vystavené fotografie využíva Pavol Kočiš nielen ako médium dokumentácie konkrétnych jaskynných objektov, ale použitím emocionálne ladených prvkov pôsobí nevtieravo na diváka a odovzdáva mu  v podtexte obsiahnutý zmysel objavovania neprístupných jaskýň. Autor šikovne vytvára zložité osvetlenie scény, aby odhalil a nenápadne zdôraznil napätie okamihu, nebezpečnosť prostredia či adrenalín aktérov. V iných obrazoch naopak pracuje so svetlom a farbou tak, aby chladné a nevľúdne prostredie jaskýň obohatil o teplo ľudskej prítomnosti alebo naopak ukázal monumentálnosť, divokosť či dramatickú plasticitu podzemných priestorov. Bizarné formy skál vytvorené prírodou podľa zložitých zákonitostí geológie a hydrológie autor umne zaraďuje do svojich obrazov ako kulisy alebo ako centrálne figúry nesúce umelecky odkaz. Z bezcitného nerastného sveta podzemných chodieb vytvára živé scenérie, ktoré nútia zamyslieť sa nad hranicami medzi krehkosťou a divokosťou, jemnosťou a drsnosťou, odvahou a opatrnosťou.

Jaskyniarska fotografia má oproti pozemskej množstvo špecifík. Fotograf je obmedzený nielen nedostupnosťou terénu a nezvyklými vlastnosťami hornín, ale aj náročnými podmienkami pohybu či prostredím nebezpečným pre človeka aj pre fotografickú techniku. Tma, chlad, bahno, šmýkajúce sa steny, skaly hroziace zrútením, striekajúca voda – to všetko trápi fotografa pri jeho tvorení obrazu. Na realizácii jediného snímku sa zúčastňuje celý kolektív obetavých kamarátov, ktorí prenášajú vybavenie, nasvecujú scénu alebo pózujú v krkolomných pozíciách zavesení na lane alebo stojaci v ľadovej vode desiatky minút.  Jaskynný fotograf je teda nielen kompozítor obrazu, ale ešte viac režisér deja.

Ing. Pavol Kočiš (nar. 1966) sa fotografiou zaoberá od čias štúdia na Elektrotechnickej fakulte v Košiciach. Je členom Slovenskej speleologickej spoločnosti aj Rumunskej speleologickej federácie. Dlhé roky patri k najlepším slovenským fotografom jaskýň a pravidelne obsadzuje prvé miesta na súťažiach a výstavách jaskyniarskych fotografií na Slovensku aj v zahraničí (Speleofotografia na Slovensku, Speoarta a Fotografie anului in speologie v Rumunsku, Konkurs fotografii jaskiniovej v Poľsku).
Vo svojej tvorbe sa P. Kočiš venuje aj pozemským témam. Svoju emotívnu štúdiu života rumunských Slovákov „Zabudnutí Slováci“ vystavoval v Košiciach, v Poľsku a Rumunsku a vydal aj knižne pod názvom Obloha v ľuďoch rozliata. Jeho fotografie sa pravidelne objavujú na súťažno-výstavných podujatiach regionálneho, celoštátneho i medzinárodného významu. Pavol Kočiš je od roku 2001 členom Fotoklub NOVA v Košiciach, kde v súčasnosti pôsobí ako predseda. V roku 2009 získal medzinárodný fotografický titul AFIAP.

Eduard Kladiva