Klubový fotoplenér – Eger – 2014

Štandardný

Tento rok sa náš každoročný klubový plenér pobral k našim južným susedom objavovať krásy okolia mesta Eger. Z tejto fotografickej akcie Vám prinášame krátku správu o priebehu spolu s fotodokumentáciou.

Piatok:
Z Košíc odchádzame  o 8.30 h smerom do Egru cez Miškolc. V Miškolci sa zastavíme na odpočívadle nad mestom a kocháme sa panoramatickým výhľadom. Potom pokračujeme na Lillafüred, tu robíme prehliadku rekreačného areálu so štýlovým hotelom, jazerom a najvyššieho 25m vodopádu  v Maďarsku. Potom sa vraciame do blízkeho Diósgyóru, kde si doprajeme obed. Keďže hrad je pre rekonštrukciu zavretý, obzeráme si areál spoza plota. Potom už cez národný park Bukk pokračujeme do Egru. V popoludňajších hodinách zastavujeme pri  170 ročnom vidieckom dome, kde nás čaká náš hostiteľ a ubytujeme sa.  Vo večerných hodinách sa vyberieme do historickej časti centra Egru na večerné fotenie pamiatok.  Po večeri z vlastných zásob si ešte robíme prezentáciu z fotenia uplynulého dňa.

Sobota:
Po raňajkách z  odchádzame pešo k Minaretu, pamiatke po Turkoch. Po zaplatení vstupného niektorí odvážlivci vystupujú na hornú vyhliadkovú plošinu.
Po prehliadke ideme si pozrieť historické centrum mesta, aj keď máme smolu, že ulice sú v rekonštrukcii. Potom ešte robíme prehliadku hradu, oboznamujeme sa s históriou  v tlmočení nášho organizátora Joža.
Za súmraku sa vraciame do penziónu. Po večeri hodnotíme uplynulý deň do noci.

Nedeľa:
Po raňajkách z vlastných zásob odchádzame okolo  9.00 hodine do 4 km vzdialeného kúpeľného strediska Egerszalók. Za dažďa sa zvonku oboznamujeme s areálom. Zaujíma nás hlavne vápencová kopa vytvorená vyvierajúcou termálnou vodou. Po fotení pod dáždnikmi odchádzame do Szépasznyok volyge – Údolie krásnych žien. Po naobedovaní robíme prehliadku vínnych pivníc s ochutnávkou a nákupom suvenírov – vína. Po návrate na penzión odkladáme zbytočné veci a vraciame sa do Egerszalók.  Ďalším cieľom našej výpravy sú termálne bazény. Aj počasie je priaznivé, prestalo pršať. Po trojhodinovom pobyte na kúpalisku sa vraciame do penziónu, zbalíme batožinu a po 18-tej odchádzame na Slovensko. Do Košíc prichádzame o 21.12 hodine.

Hodnotenie: Podľa vyjadrenia účastníkov bol to vydarený plenér v zaujímavých lokalitách, ktorému prialo  premenlivé aj dobré počasie.

Účastníci: Jožo Kalapos- vedúci,  Šaňo Palásthy,  Ľubka Kremeňová,  Jolka  Lacková , Evka Kecseyová, Janka Eštočinová, Jožo Fekete.