Klubový fotopléner – SPIŠ – máj 2011

Štandardný

IMG_4180Tradičný klubový fotopléner zamieril tohto roku do niektorých zákutí Spiša. Minivýprava ôsmich fotografov sa inšpirovala architektúrou a atmosférou Levoče, Kežmarku a agrárnej krajiny zamagurskej Osturne a jej okolia.

 

Spiš, Zipser, Spisz, Sepes, – asi najpestrejší kút Slovenska. Kraj, na ktorý boli zvedaví už Mongoli, Sasi, husiti, rytieri zo Zapolje, hajdúsi, kuruci, habsburgské i poľské armády, … nuž, a nakoniec aj Košičania z Novy.
Osemčlenná jednotka v zložení : Pavol K., Miro S., Jozef K., Luba K., Milka V., Jolka L., Martin C. a hosť z K91 Igor Š., vyrazila z Košíc v piatok ráno 27.mája.
Prvou zastávkou bola LEVOČA, caput regii Sepus. Skupina dôkladne presondovala všetky zákutia ukryté za hradbami, a naviac aj nad mestom týčiacu sa Mariánsku guru, predpolie Kráľovstva nebeského.
Druhá zastávka bola na akropole nad SPIŠ.ŠTVRTKOM. Hradisko s kostolom a hrobkami síce strážil farský ovčiak, ale aj tu sa podarilo všetko zdokumentovať. Konečným cieľom bola Malá Franková, kde sme mali objednanú chatu na víkendový čas. Chatový záhradný areál, so zrubom, minikaplnkou, lúčnym výbehom, grill-altánkom a súborom gigantických drevených sošiek bol príjemnym prostredím pre našu mestickú skupinku. Večernú opekačku chvíľami strašili mračná tiahnuce od Tatier, ale lejak sa spustil v pravý čas, až na hasenie pahreby.
Sobotný program plánoval fototúru cez 9 km dlhú dedinu OSTURŇA s výbehom na pohraničný hrebeň a krátkou návštevou poľsko-spišskej Lapsanky. Program sa ale zmenil na slalom medzi kvapkami dažďa a predčasne skončil na chate.  Podvečer na chate sme si spestrili projekciou viacerých fotosúborov prítomných autorov.
V nedeľu vyšli všetky rosničky a my sme zašli na prehliadku poľského Spiša, hradu  NIEDZICA a okolia. Popoludnie sme trávili už v slobodnom kráľovskom meste KEŽMAROK a niektorí ešte stihli obzrieť aj Dravce a Sp.kapitulu.