Medzinárodný fotografický plenér Krosno 2014

Štandardný

© Josef SvobodaKlub fotografov v Krosne /Poľsko/ v dňoch 30.4. – 3.5.2014  usporiadal už 13.ročník medzinárodného fotografického plenéru. Program bol pestrý a zaujímavý. Po prezentácii a obede sme sa zúčastnili vernisáže členov fotoklubu z Oradei /Rumunsko/ v miestnom Dome kultúry s kultúrnym programom. Vo večerných hodinách prebehlo slávnostné zahájenie medzinárodných balónových pretekov na hlavnom námestí Krosna. Tieto preteky trvali tri dni a mali sme na ne povolený voľný prístup vo všetkých fázach / nafukovanie, temperovanie, štart /, ako aj v ktorúkoľvek dennú hodinu. Preteky prebiehali od rána do noci na miestnom letisku.

Ďalším bodom programu bol výlet nádhernou prírodou na historickom vláčiku do Balnice, na poľsko – slovenskej hranici.  V tomto peknom prírodnom prostredí sme navštívili aj oboru so zubrami, ktoré sme žiaľ ani nezahliadli.

Priatelia z Krosna nám umožnili návštevu múzea “Dedičstvo skla”, kde okrem exponátov je i malá skláreň. Tu sme mohli vidieť výrobu rôznych umeleckých a dekoratívnych výrobkov ako aj ich brúsenie a maľovanie.

Nie menej zaujímavá bola obhliadka pamiatok Krosna a s tým spojená fotoakcia “Krosno a ľudia”. Atraktívnou záležitosťou bola návšteva skanzenu s historickými strojmi a zariadeniami na ťažbu ropy. V tomto skanzene sa nachádza svetový unikát, a to prvý naftový vrt na svete z r.1860. Stále je funkčný a dodnes sa z neho ropa čerpá. V závere plenéra sme si stihli ešte popozerať a odfotiť zaujímavosti z okolia Krosna.

Tohto Medzinárodného plenéra sa okrem domácich fotografov zúčastnili členovia fotoklubov z Ukrajiny, Rumunska a Slovenska. Zo slovenských fotoklubov to boli BARDAF Bardejov, fotoklub z Ružomberka, fotoklub z Humenného a náš Fotoklub NOVA Košice. Z Fotoklubu NOVA sa zúčastnili páni Szenti Michal a Svoboda Josef, ktorí aj tímto ďakujú za pozvanie a že sa mohli zúčastniť tohto vydareného podujatia s medzinárodnou účasťou.